Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym to pomysł na pyszny obiad. Dzięki długiemu duszeniu mięso wychodzi soczyste i miękkie, a sam sos jest delikatny i kremowy w smaku. Wzbogacam go o dodatek świeżej rzeżuchy lub koperku. Tak przygotowany schab w sosie pasuje do ziemniaków z wody i kaszy, a także klusek.



Aby przygotować takie danie obiadowe potrzebujemy tylko kilka składników: mięso, cebulę, chrzan i śmietanę oraz kilka podstawowych przypraw. Zaczynamy od pokrojenia mięsa na plastry. Następnie mięso smażymy na rumiano razem z cebulą. Kolejnym etapem jest duszenie mięsa na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso jest już miękkie to dodajemy chrzan. I w zależności do tego czy lubisz bardziej wyraziste czy delikatne smaki to dodaj go mniej lub więcej. Ważnym krokiem jest dodanie kwaśnej śmietany. żeby nie zwarzyła się w sosie to mieszam ją najpierw z chochlą gorącego wywaru z duszenia mięsa. I po dodaniu śmietany do rondla trzymam danie już na małym ogniu. Szybko zagęszczam całość mąką i gotowe.

Schab w sosie chrzanowym

Składniki (4 porcje):

  • 500g schabu bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2,5-3 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka,
  • około 2-3 łyżeczki mąki,
  • rzeżucha (można pominąć)

Przygotowanie:

Schab kroimy w plastry grubości 1 cm. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec (około 2 łyżek tłuszczu). Wkładamy plastry schabu na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone plastry mięsa przekładamy do większego rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę na rumiano i dodajemy ją do mięsa. Następnie mięso zalewamy wodę.

Dodajemy taką ilość wody, by kawałki mięsa były całkowicie zakryte wodą i dodatkowo woda wystawała za mięso około 5mm. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość zagotowujemy. Mięso dusimy pod przykryciem około 1 godziny (gdyby woda za szybko wyparowała to dodajemy jeszcze trochę w trakcie duszenia). Następnie dodajemy chrzan i mieszamy do połączenia. Zmniejszamy ogień na najmniejszy.

* Używam chrzanu firmy Polonaise.

Śmietanę przekładamy do szklanki. Dodajemy chochlę gorącego wywaru z duszenia i mieszamy. Dodajemy ją do mięsa. Trzymamy mięso na małym ogniu, aby smietana nam się nie zwarzyła.

Mąkę pszenną rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy na gotujący się sos. Rozrobioną mąkę wlewamy stopniowo kontrolując gęstość sosu. Tzn. najpierw możemy dodać połowę rozrobionej mąki, sos zagotować i sprawdzić czy taka gęstość nam odpowiada. Jeśli nie to dodajemy jej jeszcze trochę.

Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną rzeżuchę. Można zamiennie dać posiekany koperek. Schab podajemy z ziemniakami i surówką posypany świeżą rzeżuchą. Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź