Schab w sosie chrzanowym to pomysł na pyszny obiad. Dzięki długiemu duszeniu mięso wychodzi soczyste i miękkie, a sam sos jest delikatny i kremowy w smaku. Wzbogacam go o dodatek świeżej rzeżuchy lub koperku. Tak przygotowany schab w sosie pasuje do ziemniaków z wody i kaszy, a także klusek.
Schab w sosie chrzanowym
Składniki (4 porcje):
- 500g schabu bez kości,
- sól,
- pieprz,
- olej lub smalec do smażenia,
- 1 cebula,
- 2 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 2,5-3 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka,
- około 2-3 łyżeczki mąki,
- rzeżucha (można pominąć)
Przygotowanie:
Schab kroimy w plastry grubości 1 cm. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec (około 2 łyżek tłuszczu). Wkładamy plastry schabu na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron. Usmażone plastry mięsa przekładamy do większego rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę na rumiano i dodajemy ją do mięsa. Następnie mięso zalewamy wodę.
Dodajemy taką ilość wody, by kawałki mięsa były całkowicie zakryte wodą i dodatkowo woda wystawała za mięso około 5mm. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość zagotowujemy. Mięso dusimy pod przykryciem około 1 godziny (gdyby woda za szybko wyparowała to dodajemy jeszcze trochę w trakcie duszenia). Następnie dodajemy chrzan i mieszamy do połączenia. Zmniejszamy ogień na najmniejszy.
* Używam chrzanu firmy Polonaise.
Śmietanę przekładamy do szklanki. Dodajemy chochlę gorącego wywaru z duszenia i mieszamy. Dodajemy ją do mięsa. Trzymamy mięso na małym ogniu, aby smietana nam się nie zwarzyła.
Mąkę pszenną rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy na gotujący się sos. Rozrobioną mąkę wlewamy stopniowo kontrolując gęstość sosu. Tzn. najpierw możemy dodać połowę rozrobionej mąki, sos zagotować i sprawdzić czy taka gęstość nam odpowiada. Jeśli nie to dodajemy jej jeszcze trochę.