Czy są wśród Was wielbiciele whisky? Co powiecie na mięso przygotowane na bazie tego trunku? 🙂 Warto się skusić na takie danie i przygotować je na specjalną okazję. Smak whisky jest wyczuwalny, powstały podczas duszenia sos ma delikatnie słodki smak, a mięso wychodzi bardzo delikatne i miękkie.
Za świetną inspirację dziękuję Pani Joli 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu bez kości,
- 1 szklanka whisky,
- 2-3 łyżki musztardy sarepskiej,
- 1 duża cebula,
- 1 duży pomidor,
- 8 plasterków żółtego sera,
- Przyprawa do mięsa z grilla,
- 5 łyżek ketchupu,
PRZYGOTOWANIE:
Schab dzielimy na 8 części. Każdą z części rozbijamy na cienki kotlet. Najlepiej zrobić to przez folię, wówczas nie poszarpiemy mięsa. Mięso układamy w dużym naczyniu i zalewamy whisky. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, a pomidora w plasterki. Po tym czasie mięso wyjmujemy i oprószamy z obu stron przyprawą do grilla. Następnie schab z jednej strony smarujemy cienko musztardą. Wykładamy plaster sera. Na serze układamy kilka piórek cebuli i zwijamy ciasno roladkę. Roladki spinamy wykałaczkami bądź obwiązujemy nitką. Następnie obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Zaczynamy smażyć zaczynając od miejsca łączenia się roladki, a by mięso się skleiło. Do roladek dokładamy resztę cebuli i plasterki pomidora. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ketchup wymieszany z 2 łyżkami whisky z marynowania mięsa i pół szklanki wody. Mięso dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30-45 minut). Ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Życzę smacznego 🙂