Roladki w whisky

Czy są wśród Was wielbiciele whisky? Co powiecie na mięso przygotowane na bazie tego trunku? 🙂 Warto się skusić na takie danie i przygotować je na specjalną okazję. Smak whisky jest wyczuwalny, powstały podczas duszenia sos ma delikatnie słodki smak, a mięso wychodzi bardzo delikatne i miękkie.
Za świetną inspirację dziękuję Pani Joli 🙂

Roladki w whisky

Roladki w whisky

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 1 szklanka whisky,
  • 2-3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 8 plasterków żółtego sera,
  • Przyprawa do mięsa z grilla,
  • 5 łyżek ketchupu,

PRZYGOTOWANIE:

Schab dzielimy na 8 części. Każdą z części rozbijamy na cienki kotlet. Najlepiej zrobić to przez folię, wówczas nie poszarpiemy mięsa. Mięso układamy w dużym naczyniu i zalewamy whisky. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, a pomidora w plasterki. Po tym czasie mięso wyjmujemy i oprószamy z obu stron przyprawą do grilla. Następnie schab z jednej strony smarujemy cienko musztardą. Wykładamy plaster sera. Na serze układamy kilka piórek cebuli i zwijamy ciasno roladkę. Roladki spinamy wykałaczkami bądź obwiązujemy nitką. Następnie obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Zaczynamy smażyć zaczynając od miejsca łączenia się roladki, a by mięso się skleiło. Do roladek dokładamy resztę cebuli i plasterki pomidora. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy ketchup wymieszany z 2 łyżkami whisky z marynowania mięsa i pół szklanki wody. Mięso dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30-45 minut). Ewentualnie podlewamy jeszcze wodą. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.

Życzę smacznego 🙂

Roladki w whisky

Roladki w whisky





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź