Pulpeciki w sosie z warzywami i koperkiem

Takie pulpeciki były niedawno u mnie na obiad, są lekkie i dietetyczne, bo gotowane, a nie smażone czy pieczone. Zatem dziś dzielę się na nie przepisem z Wami. Świetnie smakowały z ryżem, ale myślę, że można zjeść je także z pieczywem. Równie dobrze smakują odgrzewane co świeże. Nie rozpadają się podczas gotowania. Aby były jeszcze bardziej dietetyczne polecam przygotować je z mięsa mielonego drobiowego.
Składniki:
  • mięso mielone 250g,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ bułki namoczonej w wodzie,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • śmietana 18% 4 łyżki,
  • mąka 3 łyżki,
  • ryż biały długoziarnisty

 

Przygotowanie:
 
Cebulę obieramy i drobno kroimy, mieszamy dokładnie z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem żółtkiem i odciśniętą bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Zagotowujemy bulion, wrzucamy warzywa. Następnie dodajemy pulpeciki i gotujemy całość na wolnym ogniu około 15 minut. Po ugotowaniu pulpeciki wyjmujemy na talerz. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do bulionu i szybko mieszamy aż do połączenia się składników. Masę zagotowujemy, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek. Dodajemy mięso i sos gotowy. Podajemy np. z ryżem. Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź