Polędwiczka pieczona z serem pleśniowym i orzechami

Tylko 3 składniki: mięso, ser i orzechy, a otrzymujemy wyśmienity obiad – niczym z restauracji. Polędwiczka wychodzi soczysta, całkowicie dopieczona. Po pieczeniu otrzymujemy pyszny sos z oliwy i sera, którym polewamy mięso przed podaniem. Świetnym dodatkiem będą tutaj gotowane młode ziemniaki czy pieczone ziemniaczki. A jako surówkę proponuję sałatę w śmietanie. Zobaczcie też moje inne propozycje na podanie polędwiczki - TUTAJ.

Polędwiczka pieczona z serem pleśniowym i orzechami

Polędwiczka pieczona z serem pleśniowym i orzechami

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 300g),

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

  • 1 duży ząbek czosnku,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 80 g sera z niebieską pleśnią np. Lazur,

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy go z oliwą, szczyptą soli i pieprzu. Następnie przygotowaną czosnkową pastą nacieramy dokładnie polędwiczkę. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Polędwiczkę pieczemy 10 minut w 220 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia na mięsie układamy plastry sera i posypujemy je orzechami. Piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso na 15 minut.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1)    Soli dodajemy tylko szczyptę, bo ser jest już słony.

Polędwiczka pieczona z serem pleśniowym i orzechamiPolędwiczka pieczona z serem pleśniowym i orzechami

Polędwiczka pieczona z serem pleśniowym i orzechami





2 komentarzy

  1. Czy naczynie ma być przykryte czy odkryte??:)

    • cukiereczek

      Odkryte 🙂 Gdyby mięso zaczęło się za bardzo spiekać to możemy przykryć je folią

Zostaw odpowiedź