To pyszny i prosty sposób na pieczone udka z kurczaka. Dzięki moczeniu mięsa w zalewie udka wychodzą bardzo soczyste i aromatyczne, a jednocześnie chrupiące z wierzchu. Gorąco polecam je na codzienny obiad i nie tylko…
SKŁADNIKI (6-10 porcji):
-
6-10 udek z kurczaka,
-
ZALEWA:
-
2 szklanki wody,
-
2 liście laurowe,
-
4 ziarna ziela angielskiego,
-
8 ziaren pieprzu,
-
3 czubate łyżki majeranku,
-
2 łyżki tymianku,
-
3 łyżki soli,
-
DODATKOWO:
-
Słodka i ostra papryka,
-
1 litr przegotowanej wody,
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i wkładamy pozostałe składniki zalewy. Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Zalewę zestawiamy z ognia i wlewamy 1l przegotowanej wody, mieszamy. Udka układamy w naczyniu i zalewamy przygotowanym roztworem. Udka powinny być w całości przykryte zalewą. Ewentualnie dociskamy je talerzem. Mięso odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia mięso wyjmujemy z zalewy i zostawiamy na 30 minut, aby obeschło. Mięso wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i oprószamy papryką w proszku. Z papieru do pieczenia wycinamy duży prostokąt, zgniatamy go i moczymy pod bieżącą wodą. Zmoczony papierem rozkładamy i przykrywamy nim mięso. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni i wkładamy udka. Po 10 minutach temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut.
Życzę smacznego 🙂
pyszny kurczaczek 🙂 w sam raz na niedzielny obiad 🙂