Makaron orzo gotuję najczęściej, gdy nie mam czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że dodam do niego mięso, jakieś warzywa i mam gotowy szybki obiad. Co więcej, wszystko robię w jednym garnku.
Dzisiejsza propozycja obiadowa przywodzi na myśl sos boloński, bo mamy tutaj mięso mielone, startą marchewkę, pomidory. Brakuje jeszcze selera naciowego i wędzonego boczku. Jeśli je dodamy to uzyskamy właśnie orzo bolognese.

Orzo z mięsem mielonym
Makaron orzo z mięsem mielonym robi się błyskawicznie i na jednej patelni. Zaczynamy od podsmażenia mięsa. Wówczas dodajemy warzywa i chwilkę razem smażymy. Na koniec dodajemy suchy makaron, pomidory, całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser i gotowe. Jest pysznie! A co więcej - całkiem dobrze się odgrzewa.
Więcej przepisów na dania jednogarnkowe
- Orzo z kurczakiem, papryką i groszkiem
- Garnek farmera
- Amerykański gulasz
- Gnocchi z kurczakiem, cukinią, papryką i camembertem

Orzo z mięsem mielonym
Pyszne i sycące danie z jednego garnka. Świetnie się odgrzewa.
Orzo z mięsem mielonym
Składniki (3 porcje):
- 150g makaronu orzo,
- 250g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
- 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- szczypta słodkiej papryki,
- około 2 i 1/4 szklanki wody,
- 50g mozzarelli tartej,
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy mięso mielone i smażymy je przez kilka minut aż się zarumieni. Dodajemy drugą łyżkę oleju i pokrojoną cebulę, startą marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem około 2 minuty. Po tym czasie wsypujemy suchy makaron, dobrze mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy pomidory w puszce i wodę oraz dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut (do miękkości makaronu - trzeba sprawdzić na opakowaniu czas gotowania makaronu) często mieszając.
Po tym czasie makaron powinien wchłonąć cały płyn i zmięknąć. Całość posypujemy tartą mozzarellą i trzymamy na małym ogniu około 1-2 minuty, pod przykryciem, żeby ser się rozpuścił. Smacznego!

Orzo z mięsem mielonym