Cukinia zdecydowanie króluje teraz na blogu. Można z niej przygotowywać pasztety, kotlety, ciasta, ale nie tylko... Świetnie sprawdziła się jako składnik sosu. Danie jest bardzo sycące, smakuje delikatnie i kremowo. Przygotujemy je bardzo szybko. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody. Sos zawiera dużo warzyw więc nie potrzebujemy za specjalnie podawać surówki. Ja podałam odrobinę surówki z marchewki.
SKŁADNIKI (3 porcje):
-
400g piersi z kurczaka,
-
1 średnia cukinia (około 250g),
-
1 mała cebula,
-
1 marchewka,
-
2 łyżki mąki (do panierowania),
-
1 łyżka oleju,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
½ łyżeczki kurkumy,
-
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
-
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
-
1,5 szklanki wody,
-
100g śmietany kremówki,
-
2 łyżki posiekanego koperku,
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy. Marchewkę i cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki.
Cukinię przekładamy na sitko i solimy szczyptą soli. Odstawiamy ją na 15 minut, a następnie delikatnie odciskamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron.
Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając. Dodajemy cukinię i przyprawy. Smażymy 1 minutę.
Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z kurczaka. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i koperek, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.
Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Sznycle z kurczaka możemy zastąpić piersią z indyka.
Witam,
rozumiem, że do sosu dodajemy śmietanę kremówkę 36 % ,tak ?
BarbaRita tak, śmietanę 36%.
Kurczaczek przepyszny! Składniki dobrane idealnie. Dziś wypróbowałam. Bardzo polecam ?
Cieszę się, że smakowało 😉
Wypróbowałam w dniu wczorajszym i było pysznie 🙂 smakowało dzieciom i dorosłym, na dodatek danie szybciutko się przygotowuje, co jest wielkim plusem gdy domowy próg przekracza się po godzinie 16 a gości się ma na 17. Świetny przepis, wszystkim smakowało 🙂
BarbaRita bardzo się cieszę, że kurczak smakował 🙂 Dziękuję za rekomendację.