Musicie uwierzyć mi na słowo, ale kotlety siekane to najczęściej przygotowywane kotlety w naszej kuchni. Przegoniły nawet kotlety schabowe i mielone!
Uwielbiamy je za smak oraz za szybkość i łatwość przygotowania. Wystarczy bowiem mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Składniki na kotlety są łatwo dostępne i większość z nich na pewno macie w swojej lodówce i spiżarni.
Wielkim plusem tych kotlecików jest również to, że smakują wspaniale na ciepło i na zimno. Co za tym idzie, sprawdzą się świetnie jako przekąska imprezowa. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Pierwsze znikają z talerza.
Składniki na kotlety siekane
Aby przygotować kotlety siekane potrzebne są:
- pierś z kurczaka - do kotlecików potrzebne jest około 500g mięsa z kurczaka,
- jajka - użyj dwóch małych jajek (rozmiar M) lub użyj jedno duże jajko + jedno żółtko,
- żółty ser - użyj swojego ulubionego sera, np. gouda, ementaler, parmezan,
- majonez - to kluczowy składnik kotlecików,
- mąka ziemniaczana - możesz zamiennie użyć skrobii kukurydzianej,
- przyprawy - takie jak sól, pieprz i koniecznie suszony czosnek
Przygotowanie kotletów siekanych
Przygotowanie kotletów siekanych jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczą tylko trzy kroki:
- Przygotuj wszystkie składniki - mięso pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Rozgrzej olej i usmaż kotleciki. Możesz je nakładać na patelnię łyżką lub łyżeczką.
Usmażone kotleciki wyłóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przechowywanie kotletów siekanych
Kotlety siekane przechowuj do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Możesz je podgrzać przez kilkanaście sekund w mikrofali.
Kotlety można również mrozić. Należy je wówczas spożyć w ciągu 6 miesięcy. Kotleciki mrozimy najlepiej na tacce na płasko, a gdy zamarzną to przekładamy je do torebeczek i zamykamy. Mój sposób na rozmrażanie to wyjęcie kotlecików wieczorem do lodówki, aby mogły się powoli rozmrażać. Następnego dnia kotleciki podgrzewamy w piekarniku lub mikrofali.
Z czym podawać kotlety siekane?
Jedną z rzeczy, które uwielbiam przygotowując te kotlety jest to, że pasują do wielu dodatków i okazji.
- Kotlety siekane smakują idealnie same i sprawdzą się jako przekąska imprezowa czy sylwestrowa. Wówczas smażę je mniejsze tzn. nakładam 1 łyżeczkę ciasta na 1 kotlecika. Takie małe kotlety są idealne na jeden kęs. Podane z ulubionym sosem skradną serca gości, bo smakują bardzo dobrze na zimno.
- Takie kotleciki pasują idealnie do frytek i pieczonych ziemniaków.
- Ziemniaki, kasza czy ryż - również sprawdzają się jako dodatek do kotletów siekanych.
Więcej przepisów na kotlety
Kotlety siekane to pyszne kotleciki przygotowane z mięsa drobiowego. Posiekaną pierś z kurczaka łączymy z pozostałymi składnikami tworząc gęste ciasto, które nakładamy łyżką na patelnie. Są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku! Gorąco polecam na obiad lub przekąskę.
Kotlety siekane
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500-600g),
- 2 jajka r.M,
- 75g żółtego sera,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki majonezu,
- szczypta suszonego czosnku,
- sól,
- pieprz,
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kotlety i mieszamy do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcję ciasta, lekko ją rozpłaszczamy. Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron na średnim ogniu.
Życzę smacznego!
Obłędne w smaku i prostocie wykonania. Wybitnie pyszne jak wszystkie z Pani przepisów,które próbuję. Rodzina zachwycona i ja również. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za tę genialną inspiracje na obiad ??????
Pani Kasiu! Dziękuje za miły komentarz ? Cieszę się, że kotleciki smakują.
Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kotlety. Mięso pokrojone w kostkę i ser rozdrabniam w thermomixie (kilka sekund, obroty 6). Dzieciaki uwielbiają! 🙂
O tak, dokładnie takie są te kotlety 😍 Cieszę się, że smakują ♥️
Ile mniej więcej Pani soli i pieprzu dodaje ? Zawsze mam z tym problem 🙂
Niewiele. Tak naprawdę szczyptę ☺️ Bo i ser i majonez są już słone.
Nasze ulubione.
Banalne w wykonaniu przepyszne w smaku uwielbiamy.
Ps. Skończył mi się żółty ser i użyłam topionego też wyszły pyszne.
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
Uwielbiamy je!
P.S. Dzięki za info o serku topionym, dobrze wiedzieć.
Przepyszne kotleciki są tak pyszne aż rozpływają się w buzi , zawsze robiłam z kukurydzą, papryką pieczarkami. Te bardzo nam posmakowały 😋
Dodatkowo dodałam natkę pietruszki 😁
Cieszę się ogromnie ♥️