Kotlety siekane

Musicie uwierzyć mi na słowo, ale kotlety siekane to najczęściej przygotowywane kotlety w naszej kuchni. Przegoniły nawet kotlety schabowe i mielone!

Uwielbiamy je za smak oraz za szybkość i łatwość przygotowania. Wystarczy bowiem mięso z piersi kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Składniki na kotlety są łatwo dostępne i większość z nich na pewno macie w swojej lodówce i spiżarni.

Wielkim plusem tych kotlecików jest również to, że smakują wspaniale na ciepło i na zimno. Co za tym idzie, sprawdzą się świetnie jako przekąska imprezowa. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Pierwsze znikają z talerza.

Kotlety siekane

Kotlety siekane

Składniki na kotlety siekane

Aby przygotować kotlety siekane potrzebne są:

  • pierś z kurczaka - do kotlecików potrzebne jest około 500g mięsa z kurczaka,
  • jajka - użyj dwóch małych jajek (rozmiar M) lub użyj jedno duże jajko + jedno żółtko,
  • żółty ser - użyj swojego ulubionego sera, np. gouda, ementaler, parmezan,
  • majonez - to kluczowy składnik kotlecików,
  • mąka ziemniaczana - możesz zamiennie użyć skrobii kukurydzianej,
  • przyprawy - takie jak sól, pieprz i koniecznie suszony czosnek
Składniki na kotlety siekane

Składniki na kotlety siekane

Przygotowanie kotletów siekanych

Przygotowanie kotletów siekanych jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczą tylko trzy kroki:

  1. Przygotuj wszystkie składniki - mięso pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  3. Rozgrzej olej i usmaż kotleciki. Możesz je nakładać na patelnię łyżką lub łyżeczką.

Usmażone kotleciki wyłóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety siekane

Kotlety siekane

Przechowywanie kotletów siekanych

Kotlety siekane przechowuj do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Możesz je podgrzać przez kilkanaście sekund w mikrofali.

Kotlety można również mrozić. Należy je wówczas spożyć w ciągu 6 miesięcy. Kotleciki mrozimy najlepiej na tacce na płasko, a gdy zamarzną to przekładamy je do torebeczek i zamykamy. Mój sposób na rozmrażanie to wyjęcie kotlecików wieczorem do lodówki, aby  mogły się powoli rozmrażać. Następnego dnia kotleciki podgrzewamy w piekarniku lub mikrofali.

Kotlety siekane

Kotlety siekane

Z czym podawać kotlety siekane?

Jedną z rzeczy, które uwielbiam  przygotowując te kotlety jest to, że pasują do wielu dodatków i okazji.

  • Kotlety siekane smakują idealnie same i sprawdzą się jako przekąska imprezowa czy sylwestrowa. Wówczas smażę je mniejsze tzn. nakładam 1 łyżeczkę ciasta na 1 kotlecika. Takie małe kotlety są idealne na jeden kęs. Podane z ulubionym sosem skradną serca gości, bo smakują bardzo dobrze na zimno.
  • Takie kotleciki pasują idealnie do frytek i pieczonych ziemniaków.
  • Ziemniaki, kasza czy ryż - również sprawdzają się jako dodatek do kotletów siekanych.

Więcej przepisów na kotlety

Kotlety siekane

Kotlety siekane

Kotlety siekane to pyszne kotleciki przygotowane z mięsa drobiowego. Posiekaną pierś z kurczaka łączymy z pozostałymi składnikami tworząc gęste ciasto, które nakładamy łyżką na patelnie. Są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku! Gorąco polecam na obiad lub przekąskę.

Kotlety siekane

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500-600g),
  • 2 jajka r.M,
  • 75g żółtego sera,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • szczypta suszonego czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. W misce umieszczamy wszystkie składniki na kotlety i mieszamy do połączenia.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką porcję ciasta, lekko ją rozpłaszczamy. Smażymy kotleciki na rumiano z obu stron na średnim ogniu.

Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz kotlety siekane to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





11 komentarzy

  1. Obłędne w smaku i prostocie wykonania. Wybitnie pyszne jak wszystkie z Pani przepisów,które próbuję. Rodzina zachwycona i ja również. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za tę genialną inspiracje na obiad ??????

    • cukiereczek

      Pani Kasiu! Dziękuje za miły komentarz ? Cieszę się, że kotleciki smakują.

  2. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu kotlety. Mięso pokrojone w kostkę i ser rozdrabniam w thermomixie (kilka sekund, obroty 6). Dzieciaki uwielbiają! 🙂

    • cukiereczek

      O tak, dokładnie takie są te kotlety 😍 Cieszę się, że smakują ♥️

  3. Ile mniej więcej Pani soli i pieprzu dodaje ? Zawsze mam z tym problem 🙂

    • cukiereczek

      Niewiele. Tak naprawdę szczyptę ☺️ Bo i ser i majonez są już słone.

  4. Nasze ulubione.
    Banalne w wykonaniu przepyszne w smaku uwielbiamy.
    Ps. Skończył mi się żółty ser i użyłam topionego też wyszły pyszne.

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
      Uwielbiamy je!
      P.S. Dzięki za info o serku topionym, dobrze wiedzieć.

  5. Przepyszne kotleciki są tak pyszne aż rozpływają się w buzi , zawsze robiłam z kukurydzą, papryką pieczarkami. Te bardzo nam posmakowały 😋

    • Dodatkowo dodałam natkę pietruszki 😁

    • cukiereczek

      Cieszę się ogromnie ♥️

Zostaw odpowiedź