Wytrawny keks to wspaniały pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, na piknik, na przekąskę. Podany z ulubionym sosem na pewno każdemu zasmakuje. Co więcej można kombinować ze składnikami i zmieniać je do woli. Polecam 🙂
Składniki:
- 150g szynki,
- 100g żółtego sera,
- 1/2 papryki,
- rzeżucha lub 2 łyżki posiekanego koperku lub natki,
- 200g mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 100 ml oliwy,
- 6 łyżeczek musztardy francuskiej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Szynkę, paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Do miski wbić jajka, ubijać je mikserem aż masa stanie się puszysta. Nie przerywając miksowania dodajemy oliwę i musztardę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Gdy ciasto będzie gotowe dodajemy pokrojone składniki, rzeżuchę i mieszamy aż do połączenia. Masę przekładamy do keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Keks pieczemy w 200 stopniach około pół godziny. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nie to zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Keks podajemy wystudzony z ulubionymi sosami. Smacznego 🙂
Zdjęcia nadesłała Pani Marta 🙂
Pani Marta pisze: “Po prostu pycha, dziękuję za przepis”