Ślimaczki pizza to błyskawiczna do przygotowania przekąska na sylwestrową domówkę lub spotkanie ze znajomymi. Do środka dajemy szynkę i ser oraz odrobinę ziół. Nie potrzebujemy sosu do pizzy, a jedynie ketchup i koncentrat. Gotowe ciasto francuskie (takie z lodówki, do kupienia w sklepach, jest od razu rozwałkowane i zwinięte w rulon) zwijamy w roladę i kroimy w plastry. Plastry układamy na blaszce i pieczemy na złoty kolor. Gotowe!

Francuskie ślimaczki pizza
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- 1 płat ciasta francuskiego (około 320g),
- 1 łyżka ketchupu + 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 100g szynki,
- 1 kulka mozzarelli (125g),
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki bazylii,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Na stolnicę oprószoną mąką rozwijamy płat ciasta francuskiego. Ketchup mieszamy z koncentratem pomidorowym i rozsmarowujemy na cieście francuskim zostawiając margines z jednej strony. Na cieście układamy plasterki szynki. Następnie całość posypujemy startym serem mozzarella i ziołami. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku i delikatnie ją zlepiamy. Powstałą roladę kroimy na 2cm kawałki.
Gotowe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ewentualnie poprawiamy im odrobinę kształt na bardziej okrągły. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy przy pomocy pędzelka wierzch ślimaczków. Pieczemy około 25 minut, do zarumienienia.
Życzę smacznego!

Francuskie ślimaczki pizza
Robię na imprezy w różnych kombinacjach składników. Taka szybka a jaka efektowna przekąska
Dokładnie tak 🙂