Dzisiejsza propozycja obiadowa to propozycja na szybki obiad. Kurczaka kroimy na fileciki, nie ma potrzeby ich rozbijania, następnie panierujemy tylko w mące i obsmażamy. Ja lubię mięso zamarynować wieczorem, a następnego dnia tylko usmażyć. Gdy kurczak się smaży to kroimy warzywa. Następnie krótkie duszenie, dodajemy śmietankę i parmezan i już mamy gotowy pyszny, kremowy sos z mięsem. Dłużej będzie gotowała się kasza czy ziemniaki niż zajmie nam przygotowanie całego obiadu 🙂 Dzięki krótkiemu duszeniu papryka pozostaje jędrna, a mięso soczyste. Smacznego!
SKŁADNIKI (3 porcje):
- 400g piersi z kurczaka,
- Sól,
- Pieprz,
- ½ łyżeczki tymianku,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczki suszonego czosnku,
- 2 łyżki mąki (do panierowania),
- 1 mała cebula,
- ½ papryki (około 120g),
- Garść szpinaku (około 35g),
- 2 łyżki oleju,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 100g śmietany kremówki,
- 3 łyżki startego parmezanu,
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką i tymiankiem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę z papryką przez 2 minuty. Dodajemy filety z kurczaka. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 2 minut.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i parmezan, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.
Na sam koniec dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 minuty aż szpinak zwiędnie, mieszamy. Danie jest gotowe.
Życzę smacznego!
Bardzo smaczne danie. W moim domu często na talerzach króluje kurczak. Wszyscy go bardzo lubimy, zarówno córki jak i mąż. Ja lubię eksperymentować w kuchni, więc tak trafiłam na kurczaka w nowej odsłonie, czyli w Twoim wydaniu. Wypróbowałam przepis i danie wyszło przepyszne. Mięso jest bardzo soczyste, a całość aromatyczna. Polecam 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało ?