Kiedy tylko dostałam od mojego Michała większą porcję szpinaku postanowiłam przygotować z niego pesto. Z pomocą przyszła kuchnia Lidla i jej przepis. Takie pesto jest bardzo proste do przygotowania. Należy pamiętać jednak, aby użyć młodego szpinaku i pozbyć się twardych końcówek oraz dobrej jakości oliwy. Można je przechowywać kilka dni w lodówce. Później wystarczy zmieszać je z makaronem i mamy pyszny, zdrowy, szybki obiad gotowy. Można też podać je na ciepło. Wystarczy najpierw rozpuścić w rondelku trochę mascarpone, a później dodać pesto, wymieszać, chwilkę podgrzać i gotowe.
Niestety, pesto jest troszkę gorzkie w smaku. Mam wrażenie, że to wina orzechów. Można je zastąpić innymi wtedy pozbędziemy się tego gorzkawego posmaku. Aczkolwiek nam bardzo smakowało i ten gorzki posmak nie dawał się tak we znaki.
Składniki:
- 160 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 200g oliwy z oliwek,
- 100g orzechów włoskich,
- 100g twardego żółtego sera,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka
- makaron spaghetti
Przygotowanie:
Szpinak powinien być umyty, osuszony i pozbawiony łodyg. Czosnek obieramy. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Do blendera wkładamy szpinak, ser, orzechy włoskie i ząbki czosnku. Całość blenderujemy stopniowo dolewając oliwy z oliwek. Po zmiksowaniu pesto doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i sokiem z cytryny. Pesto podajemy wymieszany z makaronem. Życzę smacznego 🙂