Jeśli choć raz spróbujecie domowego makaronu to z pewnością zapomnicie o makaronie ze sklepowej półki. Taki makaron robiła moja mama i babcia, dziś przygotowałam go ja 🙂 Samo przygotowania zajmuje troszkę czasu więc lepiej zrobić taki makaron od razu z większej ilości składników.Jeżeli macie maszynki do makaronu to na pewno przyspieszą one cały proces. Przygotowany makaron można później zamrozić i cieszyć się jego smakiem o każdej porze dnia i nocy.
Składniki:
- mąka pszenna 200g,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka letniej wody,
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z mąki usypujemy górkę, robimy w niej zagłębienie i wbijamy jajka oraz dodajemy szczyptę soli. Całość zagniatamy dodając wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite, około 15-20 minut. Gdy ciasto będzie gotowe dzielimy go na 2 części. Jedną z nich zawijamy w folię aluminiową i na chwilę odkładamy. Drugą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, na około 1-2mm. Po rozwałkowaniu placek odkładamy do przeschnięcia, np. na ściereczce zawieszonej na krześle. W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta. Drugi placek rozkładamy na ściereczce, a pierwszy kroimy. Kroimy albo w długie, cienkie paski albo w krótki, cienkie nitki. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Makaron gotujemy około 3 minut, aż będzie miękki. Woda powinna się cały czas mocno gotować. Po ugotowaniu wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą wodą. Życzę smacznego 🙂