Jestem wielbicielką masła orzechowego. Najczęściej wyjadam je łyżką prosto ze słoika. Masło orzechowe okazało się świetnym składnikiem domowych lodów. I takie właśnie lody prezentuję Wam dzisiaj w "Weekendowej Cukierence". Te lody są po prostu uzależniające 🙂
SKŁADNIKI :
- MASA LODOWA:
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 1/3 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 1 cukier wanilinowy,
- DODATKOWO:
- 3 czubate łyżki masła orzechowego (około 140g),
PRZYGOTOWANIE:
MASA LODOWA: Do miski odlewamy około ¼ szklanki mleka. Dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem kilka minut aż uzyskamy coś ala kogel mogel – czyli puszystą masę jajeczną. Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę kremówkę. Całość zagotowujemy, co jakiś czas mieszamy. Na gotujące się mleko stopniowo wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby krem się nie zważył. Chwilkę całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieję. Masy nie doprowadzamy do wrzenia, tylko podgrzewamy! Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do połączenia składników – powinniśmy otrzymać gładką masę.
Całość przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa ostygnie wówczas umieszczamy ją w lodówce na 12-24 godziny, aby się schłodziła. Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją.
Gotowe lody przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed spożyciem lody wyjmujemy na jakieś pół godziny na najniższą półkę w lodówce, aby zmiękły. Domowe lody są dużo twardsze od tych sklepowych.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy.
Czy mogę do zrobienia lodów zamiast cukru użyć syropu klonowego? Wyjdzie?
Pozdrawiam 🙂
Weronika myślę, że tak. Cukru w przepisie jest mało więc możesz zastąpić go syropem klonowym.