Lody z masłem orzechowym

Jestem wielbicielką masła orzechowego. Najczęściej wyjadam je łyżką prosto ze słoika. Masło orzechowe okazało się świetnym składnikiem domowych lodów. I takie właśnie lody prezentuję Wam dzisiaj w "Weekendowej Cukierence". Te lody są po prostu uzależniające 🙂

Lody z masłem orzechowym

Lody z masłem orzechowym

SKŁADNIKI :

  • MASA LODOWA:
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • DODATKOWO:
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego (około 140g),

PRZYGOTOWANIE:

MASA LODOWA: Do miski odlewamy około ¼ szklanki mleka. Dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem kilka minut aż uzyskamy coś ala kogel mogel – czyli puszystą masę jajeczną. Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę kremówkę. Całość zagotowujemy, co jakiś czas mieszamy. Na gotujące się mleko stopniowo wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby krem się nie zważył. Chwilkę całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieję. Masy nie doprowadzamy do wrzenia, tylko podgrzewamy! Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do połączenia składników – powinniśmy otrzymać gładką masę.

Całość przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa ostygnie wówczas umieszczamy ją w lodówce na 12-24 godziny, aby się schłodziła. Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją.

Gotowe lody przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed spożyciem lody wyjmujemy na jakieś pół godziny na najniższą półkę w lodówce, aby zmiękły. Domowe lody są dużo twardsze od tych sklepowych.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1)      Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy.

Lody z masłem orzechowym

Lody z masłem orzechowym

2 komentarzy

  1. Czy mogę do zrobienia lodów zamiast cukru użyć syropu klonowego? Wyjdzie?
    Pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Weronika myślę, że tak. Cukru w przepisie jest mało więc możesz zastąpić go syropem klonowym.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij