Maślankowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

To bez dwóch zdań najlepsze ciasto drożdżowe! Pięknie wyrasta, jest puszyste i mięciutkie. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na dużą drożdżówkę z jagodami.

Jagodów jest w tym roku całkiem sporo. Są duże i ładne. Warto więc wybrać się do lasu. My już w tym roku byliśmy dwa razy, a mamy w planach jeszcze trzeci raz. Choć zbieranie jagód jest dość żmudne my je bardzo lubimy. Nawet zabraliśmy w tym roku na chwilkę do lasu dwuletniego synka Jasia i pięknie zrywał i zjadał jagódki z krzaczka.

Pomysłów na wykorzystanie jagód znajdziecie na blogu całkiem sporo. Oprócz jagodzianek (których na blogu jest aż 6 różnych) możecie przygotować pyszne ciasta ucierane, jogurtowe, serniki na zimno z galaretką, babeczki z kremem, muffinki, koktajl czy pierogi. Dziś natomiast chcę Was zachęcić do przygotowania wyśmienitego ciasta drożdżowego. Jest tak dobre, że trudno poprzestać na jednym kawałku. Mąż był nim zachwycony, a jest wielbicielem wypieków drożdżowych. Ciasto przygotowujemy tak jak typowe drożdżowe czyli robimy rozczyn, wyrabiamy ciasto, które rośnie dwa razy. Rożnicą jest użycie maślanki zamiast mleka. Myślę, że uda się także na kefirze, ale to dopiero muszę przetestować. Ciasto jest pyszne samo, ale my uwielbiamy je z odrobiną masła. Niebo w gębie, polecam gorąco 🙂

Maślankowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Maślankowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 600g mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • 120g cukru,
  • 150ml maślanki,
  • 50ml wody,
  • 150g masła,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki soli,
  • KRUSZONKA:
  • 100g mąki pszennej,
  • 70g cukru,
  • 70g masła,
  • Szczypta soli,
  • DODATKOWO:
  • 300g jagód,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do ciepłej (nie gorącej) wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy do połączenia składników. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut, aby podrósł.

Podrośnięty rozczyn na ciasto

Podrośnięty rozczyn na ciasto

W tym czasie jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy maślankę i podrośnięty rozczyn, mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec do ciasta dodajemy wystudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut. Powinno być gładkie, elastyczne.

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto odgazowujemy. Blaszkę 20x35cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Ciasto wyrównujemy i na wierzch równomiernie wykładamy jagody. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Podrośnięte ciasto posypujemy równomiernie kruszonką. Pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozdrabniamy rękoma do powstania kruszonki. Kruszonkę możemy przygotować wcześniej i schować do lodówki na czas rośnięcia ciasta.

Życzę smacznego!

Maślankowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Maślankowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Maślankowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Maślankowe ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką





2 komentarzy

  1. Właśnie zrobiłam to cudo, po prostu pychota 🙂 Tylko nie ucierałam jajek z cukrem, tylko wszystko zmieszałam z wyrośniętym zaczynem i wyszło idealnie 🙂 Pierwszy raz też użyłam maślanki i jestem pod wrażeniem, leciutkie jak piórko, a przy tym wilgotne. Polecam :-*

    • cukiereczek

      Kasiu bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 To ciasto z dodatkiem maślanki to moje ulubione drożdżowe 🙂

Zostaw odpowiedź