Kapusta z grochem

Tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest bardzo lubiane w moim domu. Bardzo proste i dość tanie do przygotowania. Oczywiście nie może go zabraknąć na wigilijnym stole lecz my uwielbiamy cieszyć się smakiem kapusty z grochem o każdej porze roku. Uwielbiamy tę kremową konsystencję, która powstaje po długim gotowaniu grochu z kapustą. Dzięki zasmażce danie zrobi się gęstsze, ale też pyszniejsze. Dodatek masła jest tu moim zdaniem nieodzowny.

Składniki:

 

  • 1,2kg kiszonej kapusty,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • 0,5kg grochu,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki masła
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka (na zasmażkę)

 

Przygotowanie:

Groch płuczemy i zalewamy wodą. Moczymy go przez 12 godzin. Następnie gotujemy go do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu groch odcedzamy, wodę z gotowania zachowujemy. Kiszoną kapustę dokładnie płuczemy i odciskamy. Przekładamy ją do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele, pieprz i liść i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to można jej zmienić wodę podczas gotowania. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, studzimy, odciskamy i ewentualnie drobno kroimy. Cebule kroimy w piórka.

W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy kapustę, chwilkę smażymy razem, a następnie dodajemy groch. Całość mieszamy, podlewamy wodą z gotowania grochu i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając i uzupełniając brak wody około 30-45 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do dania można przygotować ciemną zasmażkę. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: 
1) Najlepiej do przygotowania dania użyć połówki grochu. Jeśli mamy jednak groch cały należy go przed dodaniem do kapusty rozgnieść widelcem.
2) Danie należy doprawić mocno pieprzem, aby nie było mdłe.
3) Ilość wody zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Ja użyłam 3-4 szklanki wody. Można użyć także zwykłej wody.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź