- śmietana 18% 200g,
- mąka 250g,
- masło 1 łyżka,
- szczypta soli,
- mąka ziemniaczana 2 łyżki,
- truskawki 250g,
- cukier do smaku
Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy do niej łyżkę masła i odrobinę soli, mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Początkowo można mieszać łyżką, a później najlepiej ręką. Gdy wszystkie składniki ciasta się połączą to z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki (tak jak kopytka).
Ja użyłam do tego celu specjalnego noża, kluseczki wyszły karbowane. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy do niej kluseczki. Kluski gotujemy kilka minut aż do ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na wierzch. Jak wypłyną na wierzch - chwilkę gotujemy. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Truskawki myjemy i obieramy. Za pomocą blendera miksujemy z dodatkiem cukru do smaku. Kluseczki podajemy na musie lub polane truskawkowym musem. Życzę smacznego 🙂