Dziś mam dla Was pomysł na zupkę grzybową, ale nie taką zwykłą zupkę, ale z gąsek. Z powodzeniem zupkę można zaserwować na świątecznym stole.
Moje rodzinne strony obfitują dużą ilością grzybów. Jesienią, wspólnie z rodziną zbieramy w lesie szare i zielone gąski. Gąski są to bardzo popularne w moich stronach grzyby, które można spotkać jesienią. Jeżeli pogoda dopisuje to można je zbierać aż do początku grudnia. Są pyszne, ale dokładne obranie  i wyczyszczenie ich to nie lada wyzwanie, bowiem gąski rosną w piasku 🙂
Moja mama zwykle z gąsek gotuje barszcz. Przyrządziłam podobną zupę tyle, że z dodatkiem pomidorów.
Składniki:
  • gąski 250g,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę,
  • 750 ml bulionu,
  • liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło 2 łyżki,
  • jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
 
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia i umycia grzybów. Gąski są strasznie zapiaszczone. Następnie większe z nich kroimy na mniejsze części, zaś te małe pozostawiamy całe. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy gąski, czosnek i cebulę. Dusimy pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając. W między czasie przygotowujemy bulion. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liścia laurowego. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy.około 20 minut na wolnym ogniu aż do miękkości ziemniaków.




Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Kroimy go w kostkę i dodajemy do zupy. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liścia laurowego i zupę miksujemy na krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem gęstego jogurtu naturalnego. Jeżeli nie mamy blendera albo chcemy delektować się całymi kawałkami grzybów to zupy nie musimy miksować. Zupa tak podana wygląda również efektownie. Smacznego 🙂

2 komentarzy

  1. Wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje

    • cukiereczek cukiereczek

      Kasiu dziękuję i polecam Ci tę zupę. Jest naprawdę smaczna.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij