To zdecydowanie moja ulubiona sezonowa zupa. Jest delikatna i kremowa. Część zupy odlewamy i blendujemy ną krem, aby ją zagęścić. Ma wówczas delikatniejszy smak i nie jest przezroczysta. Zupę można zagęścić jeszcze odrobiną mąki. A przed podaniem posypać ją posiekaną natką.
SKŁADNIKI :
-
200g umytych i oczyszczonych kurek,
-
1 średnia cebula,
-
2 łyżki masła,
-
3 marchewki,
-
400g ziemniaków,
-
5 szklanek bulionu drobiowego lub rosołu,
-
150ml śmietany gęstej 18%,
-
Ewentualnie 1-2 łyżeczki mąki,
-
Sól,
-
Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją około 5 minut aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki (większe kroimy na pół) i smażymy kilka minut aż cała woda wyparuję.
W tym czasie marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1cm.
W garnku rozpuszczamy 1 łyżką masła. Dodajemy marchewkę i smażymy razem 5 minut. Dodajemy ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut tzn. do miękkości warzyw.
Po tym czasie odlewamy 1/3 zupy i miksujemy ją blenderem na gładko. Przelewamy ją z powrotem do garnka z zupą. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby ją zahartować. Wlewamy ją do zupy i mieszamy. Następnie dodajemy kurki duszone z cebulą i zupę gotujemy jeszcze 1-2 minuty na wolnym ogniu (należy uważać, aby śmietana się nie zważyła). Zupę doprawiamy do smaku.
Każdą porcję zupy możemy posypać natką.
Życzę smacznego 🙂