Czy wiecie, że pojawiły się już pierwsze kurki? W ostatni weekend miałam okazję wybrać się do lasu i znalazłam wówczas kilka żółtych grzybków. Sezon kurkowy na blogu otwieram pysznym sosem śmietanowym podanym z makaronem tagliatelle. Jest to pomysł na bezmięsny obiad. Jeśli grzyby wcześniej obierzemy i opłuczemy to danie to przygotujemy zaledwie w kilkanaście minut.
SKŁADNIKI :
- 300g makaronu tagliatelle,
- 500g kurek,
- 300g śmietany kremówki,
- 1 duża cebula,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- Masło do smażenia,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kurki płuczemy dokładnie, aby pozbyć się piasku. Osuszamy je na sitku. Większe kurki kroimy na pół. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy kurki, dusimy razem pod przykryciem kilka minut aż grzyby zmiękną. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę masła. Kolejno dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy na patelnię. Całość mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Jeśli śmietana jest gęsta to możemy pominąć dodatek mąki. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę. Podajemy z makaronem tagliatelle.
Bardzo nam smakowalo ? napewno wrocimy do tego dania ?
Monika cieszę się, że smakowało 😉