Schab zapiekany z suszonymi pomidorami i pieczarkami pod śmietaną

Suszone pomidory i pieczarki to bardzo udane połączenie. Jeśli dodamy do nich schab i śmietanę otrzymamy niebanalny obiad, który zachwyca smakiem.

Schab zapiekany z suszonymi pomidorami i pieczarkami pod śmietaną

Schab zapiekany z suszonymi pomidorami i pieczarkami pod śmietaną

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500 g schabu,
  • 250g pieczarek,
  • 100g suszonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 250g śmietany kremówki (36%),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab kroimy w plastry grubości 1 cm. Delikatnie rozbijamy mięso tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie poszarpać mięsa. Rozbite plastry oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab partiami na rumiano z obu stron. Podsmażony schab układamy w dużym naczyniu żaroodpornym.

Pieczarki dokładnie płuczemy. Następnie kroimy je w plasterki. Odsączone suszone pomidory kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajmy cebule i smażymy kilka minut aż cebula się zeszkli. Wówczas dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż cała woda z grzybów odparuję Pod koniec grzyby oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Zdejmujemy je z ognia i mieszamy z suszonymi pomidorami i bazylią.

Masę grzybową równomiernie rozprowadzamy na schabie.

Śmietanę mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu i wykładamy na wierzch zapiekanki.

Schab pieczemy 1 godzinę pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:
1) 10 minut przed końcem pieczenia schab możemy posypać startym serem mozzarella.

Schab zapiekany z suszonymi pomidorami i pieczarkami pod śmietaną

Schab zapiekany z suszonymi pomidorami i pieczarkami pod śmietaną





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź