Parówki możemy zjeść na zimno lub na ciepło lub wykorzystać do przygotowania ciekawego dania. Świetnie sprawdzają się jako składnik dań jednogarnkowych np. w jakimś sosie. Parówki bardzo dobrze się też zapiekają. Zobaczcie TUTAJ przepis na faszerowane zapiekane parówki. Tym razem zapiekłam je w naleśnikach z dodatkiem pieczarek. Naleśniki są bardzo sycące. Świetnie sprawdzą się na kolację.
SKŁADNIKI(4 porcje):
- NALEŚNIKI:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- Szczypta cukru,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- NADZIENIE:
- 500g pieczarek,
- 1 cebula,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia,
- DODATKOWO:
- 8 parówek,
- 200g żółtego sera,
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy je do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Każdą z parówek kroimy wzdłuż na pół. Na każdym z naleśników układamy 2 połówki parówki po przeciwległej stronie. Zwijamy brzegi naleśnika do środka tak, aby zakryły parówkę, ale zostało odrobinę miejsca na środku.
Naleśniki układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wolne miejsce na środek naleśnika wykładamy nadzienie pieczarkowe. Wierzch naleśników posypujemy startym żółtym serem.
Naleśniki zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Życzę smacznego 😉
Uwaga:
1) Z przepisu wyjdzie około 10-12 naleśników. Potrzebujemy 8 sztuk więc resztę należy zjeść.
Super przepis polecam
Cieszę się, że smakowało ?