Parówki zapiekane w naleśnikach z pieczarkami

Parówki możemy zjeść na zimno lub na ciepło lub wykorzystać do przygotowania ciekawego dania. Świetnie sprawdzają się jako składnik dań jednogarnkowych np. w jakimś sosie. Parówki bardzo dobrze się też zapiekają. Zobaczcie TUTAJ przepis na faszerowane zapiekane parówki. Tym razem zapiekłam je w naleśnikach z dodatkiem pieczarek. Naleśniki są bardzo sycące. Świetnie sprawdzą się na kolację.

Parówki zapiekane w naleśnikach z pieczarkami

Parówki zapiekane w naleśnikach z pieczarkami

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • Szczypta cukru,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • NADZIENIE:
  • 500g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • DODATKOWO:
  • 8 parówek,
  • 200g żółtego sera,

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

NADZIENIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i smażymy je do momentu aż cała woda z nich wyparuję. Pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Każdą z parówek kroimy wzdłuż na pół. Na każdym z naleśników układamy 2 połówki parówki po przeciwległej stronie. Zwijamy brzegi naleśnika do środka tak, aby zakryły parówkę, ale zostało odrobinę miejsca na środku.

Parówki zapiekane w naleśnikach z pieczarkami

Parówki zapiekane w naleśnikach z pieczarkami

Naleśniki układamy jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wolne miejsce na środek naleśnika wykładamy nadzienie pieczarkowe. Wierzch naleśników posypujemy startym żółtym serem.

Naleśniki zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego  😉

Uwaga:

1) Z przepisu wyjdzie około 10-12 naleśników. Potrzebujemy 8 sztuk więc resztę należy zjeść.

Parówki zapiekane w naleśnikach z pieczarkami

Parówki zapiekane w naleśnikach z pieczarkami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij