Kulebiak z dorszem

Kulebiak, czyli drożdżowy pieróg z nadzieniem, to tradycyjne danie w kuchni polskiej. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. Najczęstszym jego farszem jest kiszona kapusta i suszone grzyby. Wzbogaciłam tradycyjną wersję tego dania o dorsza. Podany z kubkiem czerwonego barszczu zachwycił smakiem moich bliskich. Zachęcam do przygotowania go świąteczną porą.

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500g mąki,
  • 250ml letniej wody,
  • 12g cukru,
  • 10g soli,
  • 25ml oleju,
  • 4g suszonych drożdży,
  • NADZIENIE:
  • 500g kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 50g suszonych grzybów,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duży filet z dorsza (400-500g),
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko,
  • Majeranek,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40x25cm.

Smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Na środek wykładamy filet z dorsza, a na nim układamy nadzienie. Zwijamy roladę, dokładnie ją zlepiamy. Roladę smarujemy resztą jajka i oprószamy majerankiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

NADZIENIE: Kiszoną kapustę płuczemy i drobno siekamy. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę. Grzyby kroimy w paski, a wodę z moczenia grzybów zachowujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebule, dodajemy grzyby i smażymy razem kilka minut. Wówczas dodajemy kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy. Całość podlewamy wywarem z moczenia grzybów (1-2 szklanki) i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem aż do miękkości kapusty. Wówczas cała woda powinna wyparować. Kapustę w między czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Dorsza możemy zastąpić inną rybą np. sandaczem, szczupakiem.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij