Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku

Pierwszy raz taką sałatkę miałam przyjemność jeść u Pani Joli. Bardzo mi smakowała więc gdy tylko zaczął się sezon grzybowy nie mogłam zapomnieć o jej przygotowaniu. I tak sałatka ta gości u mnie co roku. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne ani trudne. Podaję ją najczęściej na zimno, ale można również na ciepło. Jest dla mnie niezastąpionym dodatkiem do jajek i śledzi. Może wydać się Wam dziwne, że śledzie zjadam z jajkiem na twardo i majonezem oraz śledziami, ale podane w ten sposób smakują wybornie. Spróbujcie, a na pewno się przekonacie jakie to smaczne połączenie 🙂 Ja przekonałam się już dawno dzięki mojej koleżance Agnieszce.

Składniki:

  • 2 kg surowych obranych leśnych grzybów,
  • 3 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • ZALEWA:
  • 1 szklanka oleju,
  • 250g ketchupu pikantnego,
  • 250g koncentratu pomidorowego,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 6 łyżeczek cukru

 

Przygotowanie:

Grzyby obgotowujemy przez 30 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i drobno siekamy. Składniki zalewamy mieszamy ze sobą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Następnie szklimy ją na oleju. Dodajemy zalewę, koncentrat pomidorowy i ketchup i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy posiekane grzyby i gotujemy jeszcze 10 minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. W każdym słoiku umieszczamy po 1 zielu angielskim. Gorącą sałatkę nakładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 minut. Życzę smacznego 🙂 Uwaga: 1) Można zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru, wszystko zależy od naszego gustu.



1 Komentarz

  1. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Magdalena M. 🙂
    “jest pyszna! “

    10705271_729800573760121_1293819050_n

Zostaw odpowiedź