Dla wszystkich, którzy uwielbiają twarożek, dla tych co lubią smaczne śniadania polecam dzisiaj pyszny, lekki twaróg z kiełkami i świeżym ogórkiem. Idealny do chleba lub bułeczki. Ja takie śniadanka uwielbiam i często je przygotowuję.
Składniki:
- 200 g twarogu,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1/2 ogórka,
- 100ml jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka koperku,
- kilka gałązek natki,
- garść kiełków rzodkiewki,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka
Przygotowanie:
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki, kilka odkładamy do dekoracji. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki (ewentualnie odciskamy sok). Natkę, koperek i kiełki drobno siekamy. Można zostawić odrobinę kiełek do dekoracji. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem i dodajemy jogurt naturalny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Twaróg przekładamy do miseczki i dekorujemy plasterkami rzodkiewki i kiełkami. Smakuje świetnie ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 😉