To prosty przepis na domowy smalec. Przygotowany jest wyłącznie z samej słoniny i cebuli. Przygotowuję się go bardzo prosto. Ważne jest, aby bardzo drobno pokroić słoninę wówczas skwarki pozostaną pysznie chrupiące 🙂 Obowiązkowym dodatkiem do takiego smalcu jest kiszony ogórek. Mleko dodane do smalcu sprawia, że będzie miał biały kolor po zastygnięciu oraz będzie miał delikatniejszy smak.
SKŁADNIKI:
- 500g słoniny,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mleka,
- Sól,
- Pieprz,
- ½-1 łyżeczki majeranku,
PRZYGOTOWANIE:
Słoninę kroimy w drobną kostkę. Im będzie drobniej pokrojona tym lepiej. Słoninę możemy także zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i również kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Do rondla wkładamy słoninę. Wstawiamy ją na średni ogień i topimy. Słoninę topimy do momentu aż skwarki będą koloru złotego (potrwa to około 20 minut). Wówczas dodajemy cebulę, sól (około 1/3 łyżeczki), szczyptę pieprzu i smażymy razem jeszcze 3 minuty. Następnie dodajemy czosnek, mleko i majeranek. Trzymamy jeszcze na ogniu 30 sekund. Smalec zdejmujemy z ognia i pozwalamy mu trochę przestygnąć. Gdy przestygnie przelewamy go do pojemniczków. Gdy smalec zastygnie to przechowujemy go w lodówce.
Życzę smacznego 🙂