Schab duszony w mleku

Bardzo lubię przygotowywać mięsa 🙂 Tak jak już wspominałam kilka razy lubię jednak niebanalne pomysły więc gdy tylko usłyszałam o tym schabie niezwłocznie go przygotowałam.
I faktycznie był to strzał w dziesiątkę. Schab był bardzo delikatny dzięki duszeniu w mleku, w całym domu pięknie pachniało dzięki obecności szałwii, kopru włoskiego i czosnku. A całość zwieńczył pyszny, kremowy sos mleczny. Polecam Wam go serdecznie 🙂
Składniki:
  • schab bez kości 1 kg,
  • szałwia świeża 1 łyżka (lub 1 łyżeczka szałwii suszonej),
  • fenkuł/koper włoski 1/2 łyżeczki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • pieprz 1/4 łyżeczki,
  • olej 3 łyżki,
  • mleko 2% 320 mililitrów,
  • sok z cytryny 2 łyżeczki,
  • czosnek 4 ząbki,
Przygotowanie:
 
Liście szałwię rwiemy na mniejsze kawałki. Schab nacieramy wymienionymi przyprawami czyli solą, pieprzem, szałwią i owocami kopru włoskiego. 3 ząbki czosnku obieramy i kroimy w słupki. Schab miejscami nacinamy, w nacięcia wkładamy czosnek. Schab zawijamy w folię i marynujemy co najmniej 12h. Po wyjęciu z lodówki schab obsmażamy na rumiano z każdej strony na 2 łyżkach oleju. Kolejno mięso przekładamy do formy żaroodpornej. patelni nie myjemy. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dodajemy mleko i zeskrobujemy "smaczki" mięsa i mieszamy je z mlekiem. Powstały mleczny roztwór wlewamy do formy. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. W czasie duszenia mleko powinno lekko bulgotać - ewentualnie zwiększamy lub zmniejszamy wówczas temperaturę. Mleko w tym czasie powinno zacząć zmieniać kolor na lekko karmelowy. Po tym czasie mięso obracamy. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, uchylamy trochę pokrywkę i dusimy jeszcze 35 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z formy, zaś mleko pozostałe z duszenia wlewamy do naczynia i za pomocą blendera miksujemy je (po pieczeniu powstaną "grudki"). Zmiksowany sos wstawiamy na ogień i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mięso podajemy z sosem. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem czy ziemniakami. Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij