SKŁADNIKI:
- 600g ugotowanych grzybów leśnych,
- 1,5kg ćwiartek z kurczaka,
- 0,5 kg boczku surowego,
- 300g wątróbki drobiowej,
- 1 cebula,
- 1 kajzerka,
- 4 jajka,
- 2 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka pieprzu,
- 2 małe marchewki,
- Słodka papryka,
- Sól,
- Pieprz,
- GALARETKA:
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 100ml wina półsłodkiego czerwonego,
- 7g żelatyny,
- 1 słoik marynowanych grzybów w occie
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wkładamy mięso z kurczaka, boczek pokrojony w grubą kostkę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, obrane marchewki - całość zalewamy wodą. Dodajemy także szczyptę soli. Mięso gotujemy do miękkości. Powinno łatwo odchodzić od kości. Mięso studzimy w bulionie, aby zachowało soki i nie było suche. Najlepiej mięso zostawić w bulionie na całą noc i pasztet przygotować dnia następnego. Z wywaru mięsnego odlewamy 1-2 szklanki i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w kawałki wątróbkę i gotujemy 15 minut. Mięso oddzielamy od kości.
Kajzerkę namaczamy w wywarze mięsnym.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane grzyby i smażymy razem około 10 minut.
Wszystkie składniki mielimy w maszynce: mięso z kurczaka, boczek, grzyby z cebulą, kajzerkę (nie odciskamy jej), marchewki, wątróbkę. Doprawiamy do smaku. Do masy mięsno-grzybowej dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę, oraz około ½ szklanki bulionu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Do masy dodajemy ubite białka, ostrożnie mieszamy. Masę przekładamy do dwóch krótkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy około 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pasztet studzimy.
Przygotowujemy galaretkę. Bulion z winem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Roztwór odstawiamy, aż zacznie tężeć. Wówczas na pasztet wykładamy kilka łyżek roztworu, następnie układamy marynowane grzybki. Całość zalewamy resztą tężejącej galaretki. Pasztet odstawiamy do lodówki, aby galaretka w pełni stężała.
Życzę smacznego 🙂