Domowa konserwa z karkówki to pyszny przysmak, który smakiem przypomina słynne konserwy z puszki. Aby ją przygotować potrzebujecie tylko mięso, sól peklową i kilka przypraw. Sól peklową łatwo dostaniecie w większych supermarketach czy w sklepach internetowych. Mięso drobno kroimy, mieszamy ze wszystkimi składnikami i zostawiamy w lodówce na 2 dni. Następnie mięso wkładamy do słoików i gotujemy przez 2 godziny. Gdy słoiki całkowicie wystygną to chowamy je do lodówki. Po schłodzeniu możemy zobaczyć, że zaczyna pojawiać się pyszna galaretka, a na wierzchu - smalczyk.
Taka konserwa to prawdziwy rarytas. Uwielbiamy ją zajadać na pieczywie, z kiszonym ogórkiem lub odrobiną ketchupu czy po prostu samą z chlebem. Jej przygotowanie to przysłowiowa "bułka z masłem". Nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt jest naprawdę znakomity. Trzeba jedynie pracę rozłożyć na 2 dni.
Gdy robiłam ją pierwszy raz to pokroiłam mięso w grube kawałki. Ale wówczas słabo się smarowała. Więc kolejnym razem pokroiłam mięso drobniej i to było o wiele lepsze rozwiązanie. Następnym razem chce jeszcze mięso zmielić i wtedy zobaczymy jak będzie wyglądać i smakować - na pewno dam Wam znać.
Wystarczy tylko mięso z karkówki, sól peklowa i kilka przypraw,a by w łatwy sposób przygotować domową konserwę wieprzową. Ta konserwa smakiem przypomina słynne przysmaki z puszek, naprawdę!
Domowa konserwa z karkówki
Składniki:
- 1,5kg karkówki,
- 30g soli peklującej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Mięso kroimy w małą kostkę, około 1,5-2cm. Przekładamy je do miski. Dodajemy sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, lubczyk, majeranek i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby mięso pokryło się przyprawami. Miskę przykrywamy i chowamy na 2 dni do lodówki.
Po tym czasie mięso przekładamy do słoików napełniając je do pełna i ubijając łyżką, aby zmieściło się jak najwięcej. Z tych proporcji uzyskamy około 5 słoików półlitrowych. Słoiki dokładnie zakręcamy. Umieszczamy je w większym garnku i wlewamy wody tak, by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Słoiki zagotowujemy. Od momentu zagotowania gotujemy 2 godziny. Po tym czasie wyłączmy ogień i pozostawiamy słoiki w wodzie do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ostygną to słoiki chowamy do lodówki i tam przechowujemy do 3 miesięcy. Smacznego!
Suuuuuper konserwa na kanapki, aromatyczna, apetyczna.Będę powtarzać 👍
Bardzo dziękuje 😄 Cieszę się, że smakuje.