Pudding kawowy

Witam Was cieplutko w "Tłusty Czwartek" 🙂 Co prawda nie mam dla Was dziś przepisu na pączki, ale pomysł na fajne i pobudzające śniadania, który możecie wykorzystać już jutro rano 🙂
Co może być lepszym śniadaniem niż pyszny, kremowy pudding o smaku kawy? Syci i pobudza jednocześnie, a robi się go bardzo szybko 🙂 Zapraszam więc na śniadanie 2w1 🙂
Składniki:
  • mleko 300ml,
  • 4-5 cukierków kawowych (około 15g),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cukier do smaku
Przygotowanie:
 
200 ml mleka wlewamy do rondelka. Do mleka wkładamy cukierki kawowe np. Kopiko. Mleko wstawiamy na ogień i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukierków co jakiś czas mieszając. Do mleka można dodać 1 - 2 łyżeczki cukru. W pozostałych 100 ml mleka rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Gdy cukierki się rozpuszczą wlewamy mleko z mąką, ponownie zagotowujemy i gotujemy chwilkę szybko mieszając. Pudding przelewamy do miseczek i podajemy np. z crunchy lub owocami. Życzę smacznego 😉

2 komentarzy

  1. Kocham twoje przepisy a zwłaszcza te zdrowe ale cukierki na śniadanie?Proszę Cię……..
    A możę zamiast cukierków kawa i cukier trzcinowy?

    • cukiereczek cukiereczek

      Ten przepis powstał już 3 lata temu, troszkę od tego czasu się zmieniło. Myślę, że teraz użyłabym właśnie kawy 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij