Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Tydzień temu otworzyliśmy sezon rabarbarowy na blogu. Prezentowałam Wam wówczas puszyste ciasto z rabarbarem. Z rabarbaru możemy wyczarować nie tylko pyszne ciasta. Wystarczą tylko 4 składniki, aby stworzyć pyszny, ładnie prezentujący się deser, o bardzo wykwintnym i delikatnym smaku. Deser ten podajemy z dodatkiem biszkopcików np. języczków. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 400g rabarbaru (najlepiej mocno czerwonego) pociętego w 3cm kawałki),
- 180g cukru,
- 500ml śmietany kremówki,
- Sok z 2 limonek
PRZYGOTOWANIE:
Umyty i osuszony rabarbar rozkładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Zasypujemy go 90g cukru i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rabarbar mieszamy z cukrem, aby cukier pokrył kawałeczki rabarbaru. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Rabarbar zapiekamy przez 25 minut. Gdy przestygnie przecieramy go przez sitko. Powstały rabarbarowy mus chłodzimy.
Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę, dosypujemy pozostałe 90g cukru. Śmietanę zagotowujemy co jakiś czas mieszając (aby cukier się rozpuścił). Wówczas zmniejszamy ogień na mały i gotujemy śmietankę przez 3 minuty tak, aby tylko delikatnie bulgotała. Śmietanę zdejmujemy z ognia. Powoli wlewamy sok wyciśnięty z dwóch limonek i mieszamy. Następnie dodajemy puree z rabarbaru, mieszamy. Powstały mus rozlewamy do pucharków (np. 6 pucharków po 150ml) i studzimy. Następnie chłodzimy go w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Życzę smacznego 🙂
wygląda bardzo delikatnie 🙂
Polecam Aniu 🙂
Świetny pomysł, rabarbaru w takiej formie jeszcze nie jadłam 🙂
Czy ten krem nadaje się do tortu? Jest stabilny? Wygląda świetnie 😀
Ten krem po zmiksowaniu z mascarpone nada się do przełożenia tortu ?