To tradycyjne gofry wzbogacone o dodatek serka. Wychodzą chrupiące. Są mało słodkie. O ich słodyczy decydują dodatki w postaci bitej śmietany, jagód i cukru pudru.
SKŁADNIKI:
- GOFRY:
- 2 duże jajka,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 125 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- Szczypta soli,
- 2 łyżki cukru,
- DODATKOWO:
- 200g śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 czubata szklanka jagód,
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. W drugiej misce miksujemy żółtka z serkiem. Dodajemy olej i mleko, mieszamy.
Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z ciastem.
Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry. Gofry wyjmujemy z gofrownicy na kratkę i pozwalamy im chwilkę ostygnąć.
Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
Gofry podajemy z ubitą śmietaną, posypane jagodami i oprószone cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂