Deser migdałowy z piernikami

Pora na drugi z deserów w tym tygodniu w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zarówno śnieżny pucharek, jak i przedstawiany dzisiaj deser migdałowy bardzo kojarzą mi się z zimową aurą, a to za sprawą pierników, aromatu migdałów i wspaniałego niebieskiego koloru (to w przypadku tego pierwszego). Oba te desery są bardzo proste do przygotowania i gorąco je polecam.
Składniki:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 100g mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • aromat migdałowy 1/2 łyżeczki,
  • 100g pierniczków,
  • 12 migdałów,
  • listki mięty do dekoracji,
  • ewentualnie zielony barwnik spożywczy

 

Przygotowanie:
 
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy aromat migdałowy, szczyptę barwnika, mascarpone i mieszamy aż do połączenia składników. Pierniczki drobno kruszymy. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i obieramy ze skórek. Kilka odkładamy do dekoracji, a resztę drobno siekamy. W dwóch wysokich pucharkach układamy na przemian warstwy kremu, pierniczków i migdałów. Deser dekorujemy całymi migdałami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij