Pora na drugi z deserów w tym tygodniu w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zarówno śnieżny pucharek, jak i przedstawiany dzisiaj deser migdałowy bardzo kojarzą mi się z zimową aurą, a to za sprawą pierników, aromatu migdałów i wspaniałego niebieskiego koloru (to w przypadku tego pierwszego). Oba te desery są bardzo proste do przygotowania i gorąco je polecam.
Składniki:
- 200g śmietany kremówki,
- 100g mascarpone,
- cukier puder do smaku,
- aromat migdałowy 1/2 łyżeczki,
- 100g pierniczków,
- 12 migdałów,
- listki mięty do dekoracji,
- ewentualnie zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy aromat migdałowy, szczyptę barwnika, mascarpone i mieszamy aż do połączenia składników. Pierniczki drobno kruszymy. Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i obieramy ze skórek. Kilka odkładamy do dekoracji, a resztę drobno siekamy. W dwóch wysokich pucharkach układamy na przemian warstwy kremu, pierniczków i migdałów. Deser dekorujemy całymi migdałami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂