Po świątecznym przejedzeniu przyda Wam się przepis na coś lżejszego. I tak w tym tygodniu zaprezentuję Wam trzy lżejsze przepisy. Będą ciasteczka owsiane z mango, będzie nocna owsianka z chia i owocami oraz deser monte.
Deser monte w zdrowszej wersji przygotujecie dosłownie w 5 minut. Najpierw gotujemy budyń czekoladowy, następnie rozkładamy go pomiędzy pucharki i na wierzch wykładamy skyr czyli jogurt typu islandzkiego. Jogurt ten to idealna propozycja dla osób zdrowo się odżywiających, bo jest bogaty w białko. Na wierzch wykładamy orzechy laskowe i gotowe. Taki fit deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- WARSTWA CZEKOLADOWA:
- 1 budyń czekoladowy bez cukru,
- 200ml mleka,
- 200ml wody,
- 3 łyżki ksylitolu(42g),
- WARSTWA BIAŁA:
- 300g jogurtu typu islandzkiego skyr naturalnego,
- 1 łyżka ksylitolu (14g),
- 2 łyżeczki miodu (24g),
- DODATKOWO:
- 4 łyżeczki mielonych orzechów laskowych (15g),
- orzechy laskowe 12 szt.
PRZYGOTOWANIE:
Do rondelka wlewamy 200ml mleka i 100ml wody, dodajemy ksylitol i zagotowujemy. W 100ml wody rozrabiamy budyń i wlewamy do gotującej się zawartości rondelka. Gotujemy gęsty budyń. Budyń rozkładamy pomiędzy cztery pucharki i studzimy.
Skyr mieszamy chwilkę z ksylitolem i miodem. Wykładamy go na wierzch budyniu. Każdą porcję posypujemy mielonymi orzechami laskowymi. Na wierzchu układamy całe orzechy laskowe. Deser podajemy dobrze schłodzony.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jedna porcja zawiera około 171kcal. W tym:
- węglowodany – 26,0g,
- białko – 11,9g,
- tłuszcz – 4,2g,
- błonnik – 0,3g.
Deser proponuję podać na drugie śniadanie.
2) Deser można jeść w diecie z cukrzycą ciążową. Wówczas miód pomijamy.