Przygotowanie deseru zajmuje dosłownie chwilkę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Można go przygotować także z mrożonych jeżyn lub zastąpić je jagodami.
SKŁADNIKI (3 porcje):
-
MASA A’LA MONTE:
-
50g mlecznej czekolady,
-
200g śmietany kremówki,
-
40g kaszy manny,
-
300-350ml mleka,
-
2 łyżki cukru,
-
SOS JEŻYNOWY:
-
150g jeżyn+2 łyżki wody,
-
2 łyżki cukru,
-
¾ łyżki budyniu waniliowego + 2 łyżki wody,,
-
Jeżyny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jeżyny płuczemy i osuszamy.
MASA A’LA MONTE: Do rondelka wlewamy szklankę mleka, dodajemy kremówkę i cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy kaszę mannę. Mleko w rondelku zagotowujemy i wlewamy rozrobioną mannę. Gotujemy razem około 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy posiekaną drobno mleczną czekoladą. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Ugotowaną kaszę mannę rozkładamy (ciepłą) do 3 pucharków. Pucharki odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
SOS JEŻYNOWY: Do garnka wsypujemy jeżyny, dodajemy 2 łyżki wody i cukier. Całość zagotowujemy. Gotujemy chwilkę razem do momentu aż jeżyny zaczną się rozpadać. Ewentualnie dolewamy jeszcze odrobinę wody. Dodajemy budyń rozrobiony w wodzie i gotujemy do momentu zgęstnienia całej masy co chwilkę mieszając.
Sos jeżynowy studzimy i wykładamy do pucharków. Pucharki odstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Deser podajemy ozdobiony jeżynamii i listkami mięty, smacznego
Życzę smacznego 🙂
czy wytrzyma kilka godzin poza lodówką, np. podczas wesela na słodkim stole?
Kasiu tak, spokojnie wytrzymają 😉
Witam , mam pytanie o ten deser bo w składnikach jest czekolada mleczna, czy nie powinna być biała bo deser wygląda na biały a czekolada mleczna trochę go chyba zabarwi na czekoladowo , pytam bo właśnie chciałam go zrobić i nie jestem pewna ?
Do przepisu używamy czekolady mlecznej ? Deser ma lekko czekoladowy kolor, bo czekolady jest tylko 50g. Taka ilość czekolady zabarwi tylko delikatnie masę z kaszy manny.
Ten deser to hit na przyjęciach. Polecam, jest pyszny 😉
Cieszę się, że smakuje 🙂