Wiejskie ciasto dyniowe

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Witam Was nietypowo, bo nie w weekend, ale na tygodniu, a to z powodu problemów natury technicznej. Problemy techniczne na stronie zostały zażegnane, wszystko powinno już sprawnie działać.

Dzisiaj prezentuję Wam proste i szybkie do przygotowania ciasto dyniowe, do którego nie potrzebujemy miksera. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki łyżką i gotowe. Ciasto pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest wilgotne, ma piękny kolor. Dyniowe wypieki często goszczą na moim stole jesienią. Najczęściej przygotowuję je na bazie dyniowego puree.

Wiejskie ciasto dyniowe

Wiejskie ciasto dyniowe

SKŁADNIKI :

  • 1 szklanka puree z dyni,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • ¾ łyżeczki mielonych goździków,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • Szczypta soli,
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów,

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i przyprawami. Dodajemy orzechy i rodzynki, ponownie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko łyżką, tylko do zawilgotnienia składników. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch. Ciasto pieczemy około 65-70 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczęło się spiekać przykrywamy je folią. Ciasto podajemy wystudzone pokrojone na grube plastry.

Życzę smacznego 🙂





1 Komentarz

  1. Pięknie udekorowane 🙂 Bardzo lubię dynię i z przepisu na pewno skorzystam .

Zostaw odpowiedź