Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Witam Was nietypowo, bo nie w weekend, ale na tygodniu, a to z powodu problemów natury technicznej. Problemy techniczne na stronie zostały zażegnane, wszystko powinno już sprawnie działać.
Dzisiaj prezentuję Wam proste i szybkie do przygotowania ciasto dyniowe, do którego nie potrzebujemy miksera. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki łyżką i gotowe. Ciasto pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest wilgotne, ma piękny kolor. Dyniowe wypieki często goszczą na moim stole jesienią. Najczęściej przygotowuję je na bazie dyniowego puree.
SKŁADNIKI :
- 1 szklanka puree z dyni,
- 2/3 szklanki oleju,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki sody,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- ¾ łyżeczki mielonych goździków,
- ½ łyżeczki mielonego imbiru,
- Szczypta soli,
- ¾ szklanki cukru trzcinowego,
- ½ szklanki rodzynek,
- 1 szklanka posiekanych drobno orzechów,
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem i przyprawami. Dodajemy orzechy i rodzynki, ponownie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy krótko łyżką, tylko do zawilgotnienia składników. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch. Ciasto pieczemy około 65-70 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdyby zaczęło się spiekać przykrywamy je folią. Ciasto podajemy wystudzone pokrojone na grube plastry.
Życzę smacznego 🙂
Pięknie udekorowane 🙂 Bardzo lubię dynię i z przepisu na pewno skorzystam .