Tres leches czyli w tłumaczeniu trzy mleka to nasączane ciasto mleczne. Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na słynne ciasto meksykańskie. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw pieczemy biszkopt. Następnie dziurkujemy go i nasączamy mleczną mieszanką. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę kremówkę. Ciasto jest wilgotne, słodziutkie, pyszne. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy cały poncz wsiąknie w biszkopt. Do ciasta możemy dodatkowo podać maliny czy truskawki i wyłożyć je na wierzch.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¾ szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1/3 szklanki mleka,
- NASĄCZENIE:
- 1/3 szklanki płynnej śmietany 30%,
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego,
- 350ml zagęszczonego mleka niesłodzonego,
- DODATKOWO:
- 600g śmietany kremówki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do miski wbijamy 5 żółtek. Dodajemy ½ szklanki cukru oraz ekstrakt waniliowy. Ucieramy je razem na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wówczas dodajemy mleko, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie z masą mleczno-jajeczną. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier (pozostałe ¼ szklanki) i ubijamy jeszcze razem około 2 minut. Pianę z białek łączymy bardzo delikatnie z resztą ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy je około 30-35 minut (do suchego patyczka). Ciasto może pod koniec zacząć się spiekać więc przykrywamy je wówczas folią. Ciasto po upieczeniu studzimy. Możemy z ciasta po wystudzeniu delikatnie nożykiem zeskrobać kożuszek (tak jak w przypadku biszkoptu), ale nie jest to konieczne.
Gdy ciasto ostygnie to bardzo gęsto nakłuwamy je widelcem. Mieszamy ze sobą składniki ponczu: śmietanę kremówkę, mleko skondensowane słodzone i mleko zagęszczone niesłodzone. Tak przygotowanym ponczem powoli zalewamy ciasto w formie.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Wykładamy ją na wierzch ciasta, wyrównujemy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Życzę smacznego!