Tort rumuński czyli miodownik z kremem orzechowym

Ciasta miodowe są bardzo wysoko na liście moich ulubionych ciast. Im są starsze, tym są lepsze.

Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam kolejną propozycję na świąteczny wypiek. Tort rumuński to tort orzechowo-miodowy. Pomiędzy sześcioma blatami miodowo-orzechowego ciasta mamy maślany krem orzechowy.  Aby urozmaicić smak ciasta warto przełożyć 2 blaty dodatkowo powidłami śliwkowymi. Tort dopiero po 2 - 3 dniach smakuje najlepiej, gdy smaki się przegryzą. Ciasta miodowe mają te przewagę nad innymi, że można je przygotować kilka dni przed podaniem.

Tort rumuński nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu bowiem ciasto jest klejące i trzeba je odpowiednio rozprowadzić w tortownicy. Ale gdy ciasta są już upieczone to reszta idzie bardzo szybko i sprawnie. Smak na pewno rekompensuje trud włożony w przygotowanie 😉

Tort rumuński

Tort rumuński

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 95g miodu,
  • 70g cukru pudru,
  • 80g zmielonych orzechów włoskich,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • KREM:
  • 200g masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 150g zmielonych orzechów włoskich,
  • 2 żółtka,
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%,
  • Ewentualnie 20ml alkoholu np. wódki, rumu,
  • DODATKOWO:
  • Powidła śliwkowe,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką lub ręką do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo klejące. Chłodzimy je w lodówce przez 1 h. Możemy chłodzić do 12h. Następnie ciasto dzielimy na 6 części (po około 103g każda). Dno tortownicy o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki lub nożyka rozprowadzamy ciasto na dnie tortownicy. Ciasto jest klejące, nie da się rozwałkować więc należy je „rozciągnąć” łyżką lub nożykiem. Każdy z placków pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu placki studzimy.

KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło ucieramy na jasną i puszystą masę maślaną z dodatkiem cukru wanilinowego i cukru pudru. Dodajemy po 1 żółtku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy orzechy i mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy śmietanę łyżka po łyżce, miksując krótko, na średnich obrotach miksera (aby krem się nie zważył). Możemy jeszcze do całości dodać na koniec alkohol i wymieszać.

Krem dzielimy na 7 równych części (po około 104g każda). 5 części posłuży do przełożenia placków, a 2 części do posmarowania tortu z boków i na górze.

Każdy z placków smarujemy kremem. Dodatkowo 2 placki smarujemy porcją powideł śliwkowych. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej 2 dni. Ciasto podajemy w temperaturze pokojowej. Krem jest maślany więc stwardnieje w lodówce, ale po ociepleniu do temperatury pokojowej zrobi się miękki.

Życzę smacznego!

Tort rumuński

Tort rumuński





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź