Tort polski z truskawkami

Zapraszam na drugi przepis w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki mojej siostry Moniki Ciastek. Siostra bardzo zachwalała ten torcik więc nie mogłam go nie przygotować w sezonie truskawkowym.

Skoro jest to tort więc jego bazową częścią jest biszkopt, który przekładamy kremem. Jest to inny biszkopt niż przygotowuję zwykle do ciast. Ten biszkopt przygotowujemy z dodatkiem budyniu dzięki czemu wychodzi wyjątkowo smaczny. Biszkopt nie zawiera zbyt dużo mąki więc troszkę opada po upieczeniu. Troszkę zmartiwłam się tym faktem, ale bez problemu udało mi się go przekroić na 3 części. Wierzch ciasta stanowią świeże truskawki w galaretce. Ciasto jest bardzo efektowne. Słodycz biszkopta i kremu przełamują truskawki. Bardzo ważnym elementem ciasta jest poncz przygotowany z dodatkiem aromatu rumowego.

Tort polski z truskawkami

Tort polski z truskawkami

SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:

  • 6 jajek,

  • 1 szklanki mąki,

  • 1 budyń śmietankowy(40g),
  • 1 szklanka cukru,

  • 4 łyżki oleju,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • KREM MAŚLANY:

  • 250g masła,

  • 1 szklanka cukru pudru,

  • 2 żółtka,

  • DODATKOWO:

  • 1 galaretka truskawkowa,

  • 350ml gorącej wody,

  • 300-400g truskawek,

  • 5 łyżek dżemu truskawkowego,

  • PONCZ:

  • 1 szklanka wystudzonej przegotowanej wody,

  • 1 łyżka cukru,

  • 1 łyżka wódki (lub innego alkoholu 40%),

  • ½ aromatu rumowego (około 1 i 1/3 łyżeczki),

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (lub wykładamy papierem do pieczenia). Wylewamy masę i pieczemy około 45-50 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli biszkopt zaczyna się spiekać to przykrywamy go folią pod koniec pieczenia.

Ponieważ biszkopt nie zawiera za dużo mąki to może opaść po upieczeniu. Nie należy się tym przejmować – uda się go przekroić na 3 części.

PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

KREM MAŚLANY: Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło umieszczamy w misce. Dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut – do momentu otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy 30-60 s po każdym dodaniu. Krem jest gotowy,

ZŁOŻENIE CIASTA: Jeden z trzech blatów biszkoptu umieszczamy na paterze. Zapinamy na nim obręcz tortownicy. Biszkopt nasączamy 1/3 ponczu. Następnie blat biszkoptu smarujemy dżemem truskawkowym. Układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go porcją ponczu i rozsmarowujemy połowę kremu maślanego. Kolejno układamy ostatni blat biszkoptu i nasączamy go resztą ponczu. Rozsmarowujemy resztę kremu maślanego. Na kremie układamy umyte i osuszone truskawki. Większe owoce możemy pokroić na pół. Truskawki zalewamy tężejącą galaretką.

Ciasto odstawiamy na co najmniej 2 godziny do stężenia. Wówczas możemy ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego:)

Tort polski z truskawkami

Tort polski z truskawkami

Tort polski z truskawkami

Tort polski z truskawkami

Tort polski z truskawkami

Tort polski z truskawkami

Tort polski z truskawkami

Tort polski z truskawkami

 





8 komentarzy

  1. A gdzie ten budyń sie podzial w tym biszkopcie? Bo na poczatku jest informacja”Jest to inny biszkopt niż przygotowuję zwykle do ciast. Ten biszkopt przygotowujemy z dodatkiem budyniu dzięki czemu wychodzi wyjątkowo smaczny.”

    • cukiereczek

      Gosiu budyń mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek. Gdzieś mi umknął w składnikach, już poprawiłam 😉

  2. Przepięknie się prezentuje 🙂

    • cukiereczek

      Trufelku polecam, smakuje naprawdę pysznie 😉

  3. An

    Nie wyszło tak piękne jak Twoje, ale jest bardzo smaczne 🙂 wszystkim smakowało

    IMG_20180526_100534

    • cukiereczek

      An bardzo się cieszę, że smakowało 😉

  4. Chcialabym bardzo pani podziekowac za ten przepis. To pierwszy biszkopt ktory wyszedl mi tak puszysty jak chmurka i wysoki. Suuuuper przepis.

    • cukiereczek

      Bardzo miło mi to czytać 😍

Zostaw odpowiedź