Witajcie w "Weekendowej Cukierence" Zapraszam Was dziś na lekkie i orzeźwiające ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto składa się z trzech warstw: puszystego biszkoptu, galaretki i kremu serowego. Słodki krem serowy wspaniale przełamuję kwaśny smak galaretki wiśniowej. Ciasto jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałeczku
Przy tym nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Najważniejszą rzeczą przy przygotowaniu tego ciasta jest odpowiedni moment wyłożenia galaretki na biszkopt i kremu serowego na galaretkę.
Do przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie koleżanka z pracy - Renata. Gdy zapytałam ja jakie ciasto przygotować na weekend, koniecznie z wiśniami, od razu odpowiedziała, że biszkopt z serem. Nie pomyliła się, wiśnie i ser to super połączenie.
Jeśli szukacie pomysłów na ciasto z wiśniami to zajrzyjcie do zakładki wiśnie.
SKŁADNIKI:
-
BISZKOPT:
-
5 dużych jajek,
-
190g mąki pszennej,
-
160g cukru,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
Kilka kropel aromatu waniliowego,
-
GALARETKA WIŚNIOWA:
-
2 szklanki drylowanych wiśni,
-
3 szklanki gorącej wody,
-
2 galaretki wiśniowe,
-
1-2 łyżki cukru,
-
KREM SEROWY:
-
650g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
-
½ szklanki cukru pudru,
-
1 cukier wanilinowy (16g),
-
160g masła,
-
DODATKOWO:
-
1/6 szklanki wody,
-
1,5 łyżki soku z cytryny,
-
1 łyżeczka cukru pudru,
-
50g czekolady gorzkiej lub mlecznej
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy aromat. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą). Wylewamy masę i pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
GALARETKA WIŚNIOWA: 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy galaretka przestygnie wkładamy do niej wydrylowane wiśnie i mieszamy.
KREM SEROWY: Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po 1 łyżce sera dalej ucierając. Ucieramy do momentu uzyskania puszystego, gładkiego kremu.
ZŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt wkładamy do foremki. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, wodę i cukier puder. Przygotowanym ponczem smarujemy biszkopt. Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę. Formę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie na galaretkę wykładamy krem serowy i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy je startą czekoladą.
Życzę smacznego
Uwaga:
1) Aby wyłożyć krem serowy galaretka musi całkowicie stężeć.
2) Biszkopt warto nasączyć ponczem – wówczas jest mniejsze prawdopodobieństwo, że galaretka wsiąknie w biszkopt.
3) Galaretkę wykładamy na biszkopt gdy będzie „mocno” tężała.
prezentuje się rewelacyjnie
pycha 
Bardzo dziękuję za miłe słowa
Kasiu same pyszności u Ciebie:) serdecznie pozdrawiam:)
Bardzo mi miło, pozdrawiam
Kasiu torcik prezentuje się rewelacyjnie

Aż miło mi tu wchodzić i oglądać Twoje dzieła
Dziękuję
Miło mi to czytać takie słowa 
super ! lubię takie połączenia; biszkopt i galaretka a do tego jakiś słodki krem, dopełniający smak całości
Witam,
ciasto na zdjęciach wygląda tak apetycznie, że ma się ochotę robić to ciasto od razu, niestety nie ma jeszcze świeżych wiśni, czy mogę użyć takie ze słoika drylowane bądź z kompotu. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Natalia bardzo dziękuję za miłe słowa. Myślę, że świetnie sprawdzą się wiśnie mrożone. Można spróbować też z tymi kompotu.
Dzień dobry ,
Biszkopt i galaretka wyszła pycha , krem serowy trochę inny niż u Pani , jakiego twarogu najlepiej użyć ? ( proszę o podpowiedź czy ma być to z wiaderka gotowy ,jakiej firmy ? )
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka ja użyłam twarogu sernikowego z wiaderka. Polecam twaróg Mój Ulubiony z Wielunia lub twaróg Piątnica – ja zazwyczaj używam jednego z tych dwóch ?