Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje wilgotny piernik, który można przygotować na ostatnią chwilę. Robi się go błyskawicznie i powstaje z samych podstawowych składników. Uratuje Wasze słodkie świąteczne menu! Ciasto wychodzi zawsze. Przekładamy je śliwkowymi powidłami i dekorujemy polewą czekoladową. Choć możecie zaszaleć i zamiast powideł zrobić krem np. grysikowy; a powidła zastąpić ulubioną konfiturą. Nieprzełożony piernik też będzie smakował pysznie.
Przepis jest na małą blaszkę, ale wystarczy podwoić składniki i upiec go w dużej standardowej blaszce 25x35cm.
SKŁADNIKI:
- PIERNIK:
- 65g masła,
- 12g kakao,
- 12g przyprawy do piernika,
- 1 czubata łyżka miodu,
- 170ml mleka,
- 2 jajka,
- 135g mąki,
- 120g cukru,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100g czekolady mlecznej,
- 50g płynnej śmietany kremówki 30%,
- DODATKOWO:
- 175g powideł śliwkowych,
PRZYGOTOWANIE:
PIERNIK: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
W rondelku umieszczamy masło, miód, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy chwilkę mieszając aż składniki połączą się w jednolitą, gładką masę (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko, mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej. Dodajemy suche składniki i mieszamy rózgą lub mikserem do połączenia. Mieszamy krótko, tylko do dobrego połączenia składników. Masę przelewamy do formy. Pieczemy około 25-30 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na pół, smarujemy powidłami. Wierzch piernika polewamy czekoladową polewą. Dowolnie dekorujemy.
POLEWA CZEKOLADOWA: Do miseczki wlewamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy 15s w mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Podgrzewamy kolejne 15s i znów wyjmujemy i mieszamy. Podgrzewamy tak do momentu aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą polewę wraz ze śmietanką. Tak przygotowaną polewą dekorujemy piernik. Polewa przed wylaniem powinna trochę przestygnąć wówczas szybko i ładnie zastygnie, nie spłynie całkowicie z ciasta.
Jeśli nie mamy mikrofali to polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej tzn. miskę ze śmietanką i czekoladą umieszczamy nad parującą wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Mieszamy często. Miseczkę trzymamy nad parą tak długo, aż składniki się połączą i utworzą gładką polewę.
Życzę smacznego!
Piernik na ostatnią chwilę sprawdził się jako udany i przepyszny ❤️👌 sprawdził się także na tyle że będzie jako cukiereczek na święta 😍
Bardzo mi miło 😉
Dzień dobry, kiedy ile wcześniej najlepiej zrobić taki piernik? Lepszy jest na świeżo czy jak chwilę poleży? Będzie jedzony w 1 albo 2 dzień świąt. Pozdrawiam 🙂
To lepiej zrobić na świeżo 💜 w sobotę lub w niedzielę ☺️