Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Maliny ostatnio królują w moich wypiekach. Dzisiaj propozycja na ciasto dla prawdziwych łasuchów 🙂 Pyszny sernik zatopiony w cieście o smaku toffi, a całość przełamują kwaskowate maliny. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Zalecam do jego użycia dobrej jakości sera mielonego lub po prostu zmielenie twarogu. Po schłodzeniu ciasto świetnie się kroi. Zachęcam gorąco do jego przygotowania.
SKŁADNIKI:
- CIASTO KAJMAKOWE
- 250g masy kajmakowej,
- 200g miękkiego masła,
- 3 jajka,
- 100g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- MASA SEROWA:
- 400g sera na sernik (trzykrotnie mielonego),
- 150g cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- DODATKOWO:
- 200g malin
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Miękkie masło ucieramy przez kilka minut aż stanie się jasne i puszyste. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Następnie wmiksowujemy kajmak i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na jej spód kajmakową masę, wyrównujemy.
MASA SEROWA: Do miski wkładamy ser, jajko i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Pod koniec dodajemy mąkę. Masę serową wykładamy delikatnie na spód kajmakowy i wyrównujemy.
W masę serową wciskamy maliny (dość gęsto). Całość pieczemy 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Gdyby masa zaczęła się przypiekać to należy ją przykryć folią.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Smacznego 🙂