Sernik zebra z nutellą

Nie ma świąt bez pysznego sernika. Nie mogło więc zabraknąć nowego sernika w "Weekendowej Cukierence". Zaskoczę Was, bo w tym tygodniu zaprezentuję Wam aż dwa wypieki. Jako pierwszy - sernik zebra z nutellą. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy. Zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Zachwyci na pewno osoby lubiące czekoladowe smaki. Przygotowujemy go tak jak znane ciasto zebra tzn. dwie masy - jasną i ciemną - nakładamy na przemian do tortownicy. Możemy wówczas zauważyć rozlewające się okręgi, które po upieczeniu utworzą charakterystyczny wzór. Sernik pieczemy z parą wodną tzn. na dole piekarnika umieszczamy naczynie z gorącą wodą. Upiecze się także bez pary, może wówczas lekko pęknąć, ale polewa wszystko zakryje 🙂 Gorąco polecam sernik zebra na zbliżające się święta. TUTAJ znajdziecie jeszcze kilka pomysłów na świąteczny sernik.

Sernik zebra z nutellą

Sernik zebra z nutellą

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 200g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
  • 80g masła,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • Masło do wysmarowania formy,
  • MASA SEROWA:
  • 750g twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g serka mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • 5 jajek,
  • 250g nutelli,
  • POLEWA:
  • 100g nutelli,
  • 50g śmietany kremówki,
  • 1 łyżka masła,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na dno tortownicy, lekko uklepujemy.

Na czas przygotowania masy serowej wstawiamy formę do lodówki.

SERNIK: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski wbijamy jajka. Dodajmy cukier puder i cukier waniliowy. Ucieramy razem mikserem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wówczas dodajemy twaróg, mascarpone i budyń, mieszamy do połączenia. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej. Za długie miksowanie spowoduje, że sernik mocno urośnie, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część pozostawiamy bez zmian, a do drugiej dodajemy nutelle i mieszamy.

Na środek tortownicy wylewamy 3 łyżki masy białej. Następnie wylewamy 3 łyżki masy ciemnej. Znowu wylewamy 3 łyżki masy białej i ciemnej i tak na zmianę, ż do wyczerpania masy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy wrzątek. Podczas pieczenia sernika woda będzie parowała.

Sernik pieczemy około 60 minut. Jeśli sernik zacznie się spiekać to przykrywamy go folią. Wierzch sernika powinien być wypieczony i ścięty przy dotyku.

Sernik studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie umieszczamy go w lodówce i schładzamy przez co najmniej 12 godzin.

Możemy polać go polewą po całkowitym wystudzeniu.

POLEWA: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Wstawiamy rondelek na małym ogniu, podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Gotową polewą polewamy sernik.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego 🙂

Sernik zebra z nutellą

Sernik zebra z nutellą





33 komentarzy

  1. Czy mozna uzyc ser z wiaderka?

    • cukiereczek

      Tak. Szczególnie polecam Mój Ulubiony lub Piątnica.

  2. Przepyszny sernik, a najlepsza jest ta polewa 🙂 Upiekę go jeszcze raz na święta.

    • cukiereczek

      Darioszka ciesze się, że smakuje 🙂

    • Witam.Czy zamiast tortownicy można użyć innej blaszki, i w jakich wymiarach ? Dziękuję.

      • cukiereczek

        Sernik można upiec w blaszce kwadratowej 20x20cm ?

  3. Czy mają być całe jajka ?

    • cukiereczek

      Tak.

  4. Sernik pieknie wyglada i smakuje, kolejne udane ciasto z Twojej strony 🙂

    • cukiereczek

      Beti bardzo mi miło 🙂

  5. A to mój, nieziemski smak 🙂

    FB_IMG_1514816654887

    • cukiereczek

      Wygląda pysznie 😉

      • I taki też jest. Chyba najlepszy sernik, jaki jadłam, a trochę już tego było 🙂

  6. Aga

    Przepyszny 🙂

    IMG_20171225_135410

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

    • A oto mój…jeszcze nie próbowałam no i trzeba polewę jeszcze zrobić ???

      • cukiereczek

        Super ? Mam nadzieję, że zasmakuje ?

  7. Mamy ten sernik na świątecznym stole i jest pyszny 🙂

  8. An

    Czy bez pary wodnej też wyjdzie ?

    • cukiereczek

      Tak, ale może nie wyjść taki równy.

  9. Serniczek rewelacja NIEBO W GĘBIE ??

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakował ❤️

  10. A można bez mascarpone? Z samym serem z wiaderka? Wcześniej robiłam z philadelphią, ale chcę spróbować inaczej tym razem

    • cukiereczek

      Można, ale mascarpone doda większej kremowości sernikowi ?

    • Witam czy sernik można piec z termoobiegiem czy lepiej bez ??

      • cukiereczek

        Lepiej bez termoobiegu, tylko grzanie góra-dół.

      • Wczoraj piekłam. Mistrzostwo świata

        • cukiereczek

          Dzięki za miłe słowa ?

  11. Czy może być tylko z serków mascarpone ?

    • cukiereczek

      Niestety nie. Mascarpone jest za delikatny, za tłusty i dlatego nie sprawdzi się sam w tym przepisie.

Pozostaw odpowiedź Marta