Sernik z rosą

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dzisiaj na przepyszny sernik. Dostałam na niego przepis od mojej szwagierki Oli, która jest mistrzynią w jego pieczeniu. Piecze go na każde święta, urodziny i inne imprezy rodzinne. Ponieważ te święta wielkanocne spędziliśmy osobno więc postanowiłam tym razem upiec go ja 🙂

Sernik ten składa się z kruchego ciasta, masy serowej i pianki bezowej, na której pojawia się złota rosa. Kluczem do sukcesu, a więc pojawienia się rosy, jest nie za długie pieczenie sernika łącznie z bezą. Trzeba wyczuć ten moment, w którym ciasto należy wyjąć z piekarnika. Masa serowa jest dość płynna, bo dodajemy do niej mleko i olej. Mimo to nie martwcie się. Sernik piecze się bardzo ładnie, wychodzi idealnie równy.

Sernik z rosą

Sernik z rosą

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 250g masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 3 żółtka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny,
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • BEZA:
  • 3 białka,
  • ½ szklanki cukru,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Formę 25x40cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Suche składniki wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na dni blaszki. Ciasto będzie dość klejące. Możemy je rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub wylepiamy je rękoma.

Blaszkę z surowym ciastem wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Zimne ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut, do zarumienienia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i studzimy.

MASA SEROWA: Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni. Wszystkie składniki na sernik (oprócz mleka) powinny być w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wkładamy ser. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy chwilkę do połączenie składników. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy budyń w proszku, olej i sok z cytryny. Miksujemy do połączenia. Na sam koniec dodajemy mleko i miksujemy do połączenia.

Masę serową wylewamy na kruche ciasto. Masa serowa będzie lejąca. Sernik pieczemy około 1 godziny. 12 minut przed końcem pieczenia na sernik wykładamy pianę bezową. Możemy wyrównać jej powierzchnię przy pomocy noża do frytek (stąd taki pofalowany efekt). Należy obserwować jak przypieka się piana bezowa. Jeśli przypiecze się za bardzo, a nawet miejscami przypali to na rosa się nie pojawi. Gdyby beza się przypiekała to należy ewentualnie obniżyć temperaturę pieczenia lub wyjąć sernik wcześniej.

Po upieczeniu sernik wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie to na bezie pojawi się rosa.

Sernik przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Kroimy go dopiero po 8 godzinach od upieczenia.

BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier stopniowo, łyżka po łyżce i ubijamy dalej aż do powstania gęstej piany bezowej. Białka zaczynamy ubijać tak po około 30 minutach od wstawienia sernika do piekarnika.

Życzę smacznego!

Sernik z rosą

Sernik z rosą





10 komentarzy

  1. Ola

    Mam pytanie, jakiego sera używasz do tego przepisu ??

    • cukiereczek

      Mój ulubiony.

  2. Można dodać brzoskwinie z puszki? Pokrojone w paski ?

    • cukiereczek

      Tak, ale obawiam się, że wszystkie brzoskwinie pójdą na dno. Masa serowa jest dość luźna.

    • Witam. Trafiłam na Pani stronę i jest problem bo zamiast 2 ciast będą 4?,a co za tym idzie więcej kilogramów ? oczywoscie wszystkie z pani przepisów.
      Ale do rzeczy. Czy sernik ma być przechowywany w ten pokojowej czy lepiek w chłodnym miejscu? Czy może być tylko nakryty wysokim kartonikiem?
      Oraz jak dlugi można go przechowywać?

      • cukiereczek

        Haha ? Lepiej sernik przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. 3-4 dni ? Wesołych świąt życzę!

        • Czy jak robię mase serowa z 2 kg sera to podwajam resztę składników? Pozdrawiam wesoły świąt ?

          • cukiereczek

            Tak ?

  3. Pyszności, bardzo delikatny, kremowy, sernikowy ideał. 😀

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 🤤

Pozostaw odpowiedź cukiereczek