Sernik rosyjski

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkowy sernik. Sernik przygotowany jest na orzechowym spodzie. Oprócz twarogu dodajemy do niego serek mascarpone, śmietanę kremówkę i skórkę oraz sok cytrynowy. Sernik wychodzi zwarty, ale delikatny i kremowy. W smaku przypomina polskie serniki, ale jest delikatniejszy. Pieczemy go w niskiej temperaturze,z umieszczonym naczyniem z gorącą wodą. Sernik po upieczeniu może delikatnie opaść, ale nie ma to wpływu na jego smak. Przed podaniem warto go schłodzić w lodówce.

Sernik rosyjski

Sernik rosyjski

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ¾ szklanki zmielonych orzechów włoskich,
  • 75g miękkiego masła,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki zwykłego cukru,
  • MASA SEROWA:
  • 1kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1 i ½ szklanki cukru,
  • 7 jajek,
  • 1 cytryna,
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g śmietany 36%,
  • ¾ szklanki rodzynek,

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Formę prostokątną (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Ciastem wykładamy spód foremki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Spód pieczemy około 8-10 minut. Po upieczeniu studzimy.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie (przez 30 minut). Następnie odcedzamy je i pozostawiamy na sitku. Białka oddzielamy od żółtek.

Do miski wkładamy ser twarogowy i serek mascarpone. Dodajemy 1 szklankę cukru i chwilę ucieramy mikserem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy kilkanaście sekund po każdym dodaniu. Na sam koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ucieramy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowy pozostały cukier (1/2 szklanki) i dalej ubijamy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Śmietanę kremówkę także ubijamy na sztywną pianę (w osobnym naczyniu). Ubite białka i śmietanę łączymy delikatnie z masą serową. Na sam koniec dodajemy rodzynki, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na samym dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Sernik będziemy piekli z parą wodną.

Gotową masę serową wylewamy na wystudzony, podpieczony spód. Wyrównujemy wierzch.

Sernik wstawiamy do piekarnika (ustawiamy go na środku piekarnika) i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 60 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy całkowicie wystygnie to wkładamy go na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem sernik oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Sernik rosyjski

Sernik rosyjski

Sernik rosyjski

Sernik rosyjski





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź