Sernik nowojorski czyli New York Cheesecake to klasyka kuchni amerykańskiej. Ten sernik cieszy się popularnością na całym świecie. Dzisiaj prezentuję przepis na najlepszy sernik nowojorski w "Weekendowej Cukierence". To przepis na sernik rodzinny, bo przygotowujemy go aż z 1,5kg sera. Sernik wychodzi wysoki. Jest niesamowicie pyszny, delikatny, kremowy, rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania używamy tylko podstawowych składników: sera, jajek, mąki i śmietany. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, w niższej temperaturze. Dzięki temu piecze się równy jak stół, delikatny i nie pęka. Sernik podajemy schłodzony. Najlepiej jak spędzi całą noc w lodówce.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 250g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 100g masła,
- Masło do wysmarowania formy,
- MASA SEROWA:
- 1500g sera trzykrotnie mielonego,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- Ekstrakt waniliowy,
- DODATKOWO:
- świeże maliny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy – uklepujemy.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół).
Do większej miski wkładamy ser twarogowy i cukier. Dodajemy kilka kropel ekstraktu waniliowego. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia. Kolejno dodajemy śmietanę i krótko mieszamy. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko.
Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Sernik będziemy piekli w kąpieli wodnej tzn. tortownicę umieszczamy w większej formie (patrz uwaga). Wstawiamy formy do piekarnika i nalewamy wrzątku do połowy wysokości tortownicy. Sernik pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać to pod koniec przykrywamy go folią. Sernik po tym czasie powinien być ścięty na wierzchu, a w środku półpłynny.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy, odpinamy obręcz i ciasto umieszczamy w lodówce, najlepiej na całą noc.
Sernik dekorujemy malinami.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do przygotowania sernika polecam użycie sernika z wiaderka dobrej jakości lub użycie twarogu (należy go samemu zmielić 3 razy).
2) Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tzn. że tortownicę umieszczamy w większym naczyniu, do którego nalewamy wodę. Tortownica powinna być odpowiednio zabezpieczona, aby woda nie dostała się do środka. Kąpiel wodna zapewni aksamitny smak sernika i jego nieskazitelny wygląd. Sernik nie popęka i urośnie równy jak stół. Podaję dwie metody takiego zabezpieczenia:
Metoda tradycyjna: Dół i boki tortownicy owijamy szczelnie folią aluminiową. W tym celu potrzebujemy dwa duże arkusze folii aluminiowej. Układamy jeden na drugim na krzyż, a tortownicę ustawiamy w środku. Następnie owijamy folią boki tortownicy.
Metoda uproszczona: Tę metodę polecam osobom obawiającym się wstawiania tortownicy w wodę. Wówczas tortownicę umieszczamy na środkowym ruszcie piekarnika. Tuż pod nią tzn. poziom niżej, wstawiamy naczynie z wrzącą wodą. Tak parująca woda zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku. Sernik powinien wyjść także równy i kremowy. Można dodatkowo wierzch sernika przykryć folią, aby nie zżółkł. A sama folię zdjąć kwadrans przed końcem pieczenia.
Nie wygląda tak pięknie jak w Pani wykonaniu, ale smakuje idealnie! Maz zachwycony 😉