Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam na pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach ciasto. Pierniczki zatopione w delikatnym serniku przywodzą na myśl zapach i smak świąt. Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Możemy użyć pierniczków lukrowanych bądź w czekoladzie, z nadzieniem lub bez, pełna dowolność 🙂
SKŁADNIKI:
- CIASTO KRUCHE:
- 350g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100g cukru pudru,
- 200g masła lub margaryny,
- 3 żółtka,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- MASA SEROWA:
- 1kg sera trzykrotnie mielonego,
- 250g masła,
- 3 jajka,
- 220g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- DODATKOWO:
- 300g pierniczków,
- Cukier puder do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO KRUCHE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka i śmietanę. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, zwijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zimne ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-20 minut do zarumienia. Jeśli ciasto zacznie się za szybko spiekać to przykrywamy je folią. W ten sam sposób podpiekamy drugi blat.
MASA SEROWA: Do dużego garnka z grubym dnem wkładamy ser, masło, cukier i cukier waniliowy oraz jajka. Całość wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy co jakiś czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa zrobi się płynna i wszystkie składniki się połączą wówczas obsypujemy ją budyniem i szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje zdejmujemy ją ognia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszamy, aby nie zrobił się kożuch.
W foremce układamy jeden z kruchych blatów. Rozsmarowujemy na nim około 1/3 masy serowej. Na masie serowej układamy w rzędach pierniczki. Na pierniczki wykładamy pozostałą masę serową i przykrywamy drugim kruchym blatem. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Robiłam i polecam 🙂 jest znakomity 🙂
Bardzo mi miło 🙂
A czy można użyć tutaj serka “Mój ulubiony”?
Tak, można. Nawet najbardziej polecam właśnie ser Mój Ulubiony lub Piątnicy 🙂
Witam, czy ciasto piecze się jeszcze dodatkowo z serem?w przepisie jest napisane, że blaty ciasta kruchego podpiekamy do zrumienienia. Czy one mają być całkowicie upieczone i złożone z wkładka serowa, czy dodatkowo jeszcze zapiekamy ciasto z serem i pierniczkami juz w środku? ☺
Pati pieczemy tylko kruche blaty, a masę serową gotujemy. Po przełożeniu kruchych blatów serem i pierniczkami ciasto odstawiamy do lodówki (już nic nie pieczemy) ?
Mama piekła wczoraj na urodzinową kawę i goście zachwyceni!
Kasiu cieszę się, że smakował ?
Czy blaty mogę upiec dzień wcześniej?
Tak
[…] Inspiracja […]
Cieszę się, że smakował 🙂
[…] Inspiracja […]
[…] Inspiracja […]
cześć, czy ciasto wyjdzie ok, jeśli użyję sera z wiaderka, np. President? pozdrawiam
Wyjdzie z sera z wiaderka, ale nie polecam President. Najlepszy będzie Mój Ulubiony lub Piątnica.
Pyszny, polecam!
Pięknie wyszedł 😍